NATO: Orosz csapatösszevonás Kelet-Ukrajában

Nagyméretű orosz csapaterősítés zajlik a kelet-ukrajnai szakadár területeken a NATO-főtitkár szerint, ez pedig lehetőséget adhat az oroszbarát szeparatistáknak egy új offenzíva gyors elindítására.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben azt mondta: Oroszország jelentős mértékben növelte a kelet-ukrajnai szakadárok ellátását, valamint fejlett kiképzésben részesíti és modern katonai eszközökkel, például drónokkal fegyverzi fel őket.

A jelentések szerinti orosz csapatmozgások megsértik a minszki tűzszüneti megállapodást. Több mint ezer katonai eszköz érkezett az elmúlt egy hónapban az orosz határon túlról, köztük tankok, lövegek és légvédelmi rendszerek – tette hozzá Stoltenberg. A NATO-főtitkár szerint ez a folyamat “okot ad az aggodalomra”, mivel így a szeparatistáknak újból lehetőségük nyílik egy előzetes figyelmeztetés nélkül indítható támadásra.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői jelentésükben szintén nehézfegyverekről számoltak be a “tiltott övezetekben”. A megfigyelők a “Luhanszki Népköztársaság” fennhatósága alatt, valamint a kijevi hatalom irányítása alatt lévő területeken is nehézfegyverek és harckocsik megjelenését figyelték meg.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez