100 ezer dolláros pénzbüntetés a CIA volt főnökének

David Petraeus négycsillagos tábornokot azért ítélte el a bíróság, mert katonai titkokat adott át életrajz írójának, aki egyben a szeretője is volt. A CIA ex főnöke elismerte bűnösségét és vádalkut kötött az ügyészséggel.

Így elkerülte a börtönt az a négycsillagos tábornok, akit nemzedéke legtehetségesebb tisztjének tartottak az Egyesült Államokban. Petraeus tábornok Irakban volt parancsnok 2007-ben, majd Afganisztánban állt a NATO erők élén. Ekkor szerezte meg a váll lapjára a negyedik csillagot, mely a legmagasabb rendfokozat, melyet békeidőkben amerikai katona elérhet. Obama elnök nevezte ki a CIA élére. Csak nagyon kevés időt tölthetett ott, mert egy kedves újságírónő megírta az életrajzát. A gondos cenzorok felfedezték: a hölgy túl sokat tudott. Miért? Mert Petraeus tábornok olyan információkat is elárult neki, melyek szigorúan titkosak voltak. Ezeket ki kellett hagyni a könyvből, mely így nem lett igazán nagy siker. A CIA főnöknek viszont mennie kellett: 2012-ben lemondott.

Azóta per folyt ellene, mely elvben börtönbüntetéssel kellett volna, hogy végződjön. Ám az ügyes tábornok jó vádalkut kötött: végül két évre bírói felügyelet alá kerül ugyan, de nem kell börtönbe mennie. A 100 ezer dolláros pénzbüntetés nem örömhír, de Petraeus tábornok igen elégedett volt: most már a jövőmre koncentrálok – nyilatkozta a nyugdíjas hadfi, aki szolgálati titkokat árult el a szeretőjének miközben a CIA főnöke volt.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez