Öntudatos polgárok és rendőri túlkapások az Egyesült Államokban

Talán jelenleg a legtöbbet idézett téma az Egyesült Államokkal kapcsolatos médiában a rendőri túlkapások és a rasszista indíttatásból elkövetett rendőri brutalitás. A modern technológiának köszönhetően rengeteg esetet rögzítenek, ennek köszönhetően kézzelfogható bizonyítékok vannak a kérdéses esetekre, azonban még így is feltehetőleg csak egy apró szeletét látjuk az igazságszolgáltatás igazságtalanságainak Amerikában.

Egy nappal ezelőtt írtam arról,hogy egy fegyvertelen fekete férfit négyszer lőtt meg egy rendőr, aki napokkal később már újra szolgálatban volt. A megsebesített férfi túlélte az esetet, de deréktól lefelé megbénult. Mindezt rögzítette a rendőrautó fedélzeti kamerája, mégsem indult eljárás a kérdéses intézkedés ügyében.

Persze ez még a jobbik eset, hiszen sikerült felvenni a történteket. Azonban Amerikában jelenleg az is bajba sodorhat minket, ha felvételt akarunk készíteni a rendőrök munkájáról (amihez minden jogunk megvan). Nemrég látott napvilágot ez a video, melyben egy nőt láthatunk, kamerával a kezében, ahogy a közelben intézkedő United States Marshals Services (speciális rendőri szerv, a Szövetségi Igazságügyi minisztériumnak felelnek) munkatársainak munkáját rögzíti.

Néhány másodperc után megjelenik egy állig felfegyverzett férfi és kitépi a nő kezéből az eszközt, majd földhöz vágja. Szerencsére az utca másik oldalán egy másik civil is úgy döntött, hogy felvételt készít az esetről.

Az agresszív rendőri hozzáállás tragikus hatással van az amerikai nép bizalmára a rendfenntartó egységekkel szemben. Láthattunk erre példát Missouri államban, amikor a fergusoni tüntetőket “ellenséges erőknek” titulálták. Ennek – és sok más tényezőnek – köszönhetően a helyzet egyre csak eszkalálódik.

Ha ez önmagában nem lenne elég baj, rendőri oldalról a legtöbb esetben találkozhatunk rasszista indíttatással. Erre bizonyíték Michael Brown példája is vagy a fergusoni rendőrség belső e-mailezése, melyben rasszista viccekkel szórakoztatták egymást. A floridai seriff például nem lát ilyen problémát, hiszen az Egyesült Államok elnöke is fekete:

Persze másfelől  ott van a tény, hogy a rendőrök naponta kockáztatják életüket, így sokszor érthető, ha néha előbb lőnek, mint kellene. A probléma ott kezdődik, amikor ezt a kifogást használják fel fegyvertelen gyanúsítottakkal szemben.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez