Maronita pátriárka: nincs katonai megoldás a Közel-Keleten!

Tárgyalni kell, és el kell érni a különböző vallások és kultúrák együttélését- hangoztatta Raï bíboros, aki az UNESCO székházában mondott beszédet Párizsban. A keresztény főpap a libanoni formulát javasolta az egész Közel-Kelet számára.

Libanonban évtizedek óta élnek egymás mellett keresztények és muzulmánok- viszonylagos nyugalomban és békében. Ez minta lehet az egész térség számára- hangsúlyozta Béchara Boutros Raï bíboros, aki hatpontos béketervet terjesztett elő. Ezt megelőzően azonban felvázolta azoknak a keresztényeknek a kétségbeejtő helyzetét, akik menekülésre kényszerültek. Kiemelte, hogy a keresztények tömeges távozásával nagymértékben meggyengülnek azok az államok is, ahol a keresztények fontos szerepet töltöttek be az ország gazdasági és kulturális életében. Ezen kívül az a veszély is fenyeget, hogy a muzulmánok között háttérbe szorulnak azok az erők, melyek mérsékeltek és hajlandóak a párbeszédre más vallások híveivel.
Milyen megoldást javasol Raï bíboros, a maronita pátriárka? Először is az izraeli-palesztin viszony rendezését. Ez ugyanis megmérgezi az egész Közel-Kelet politikai kultúráját és a radikális iszlám malmára hajtja a vizet. Másodszor a szíriai háború gyors befejezését javasolja a maronita pátriárka. Szíriában szinte minden vallási irányzat megtalálható, és ha sikerülne valamiféle rendezést elérni, akkor ennek jótékony hatása lenne az egész térségre. A harmadik pont a különböző vallások együttélésének a helyreállítása: a Közel-Kelet nem lehet meg a keresztények nélkül, hiszen ők már jóval az iszlám megjelenése előtt jelen voltak a térségben- hangsúlyozta Raï bíboros.
Valamiféle megoldást kell találni az iszlám kontra nyugati civilizáció problémára, mert jelenleg a muzulmán fiatalok jelentős része úgy érzi, hogy teljesen marginális szerepet játszik a világban és nincsen semmilyen perspektívája. Az utolsó két pontban a libanoni tapasztalatok fontosságára hívta fel a figyelmet a maronita pátriárka. Ennek a lényege az, hogy a különböző vallási és etnikai közösségek nem fegyverrel, hanem tárgyalások útján próbáljak meg rendezni a problémákat. Végezetül Raï bíboros sürgette a világot, hogy vessen véget a keresztények üldözésének a Közel-Keleten. Csakis politikai nem pedig katonai megoldás lehetséges-hangsúlyozta Raï bíboros maronita pátriárka, aki Párizsban az UNESCO székházában mondott beszédet. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez