Egymillió gyerek veszélyben Nepálban

A földrengések súlyosan érintettek több mint egymillió gyereket a 28 milliós Nepálban. Nincs számukra elég élelmiszer, víz és gyógyszer. Külföldi támogatásra van szükség, méghozzá gyorsan- hangsúlyozza a UNICEF képviselője.

3600 fölé emelkedett a halottak száma, a sebesülteké 6500. A rendőrség szerint mindkét szám jóval magasabb lehet, hiszen sok körzetből még nem érkeztek meg a jelentések. Ilyen például az ország közepén levő Gorkha körzet, amely a legközelebb volt a földrengések epicentrumához. Itt körülbelül 270 ezer ember lakik. A hírek szerint a házak 70%-a összedőlt. Egész családok vannak a romok alatt, az utak járhatatlanná váltak. Az embereket nem lehet kórházba szállítani.

Katmanduban a kórházak amúgy is túlzsúfoltak. Nepál egészségügyi hálózata, amely különben sem volt nagyon fejlett, teljes mértékben összeomlott. Tízezer lakosra 2,1 orvos és 50 kórházi ágy jutott, ez Ázsiában is nagyon kevés. A kórházak jelentős része is megsérült, ennek következtében ellátatlan sebesültek kószálnak az utcákon, reménytelenül.

India, Pakisztán, Kína, az USA, Ausztrália és sok más állam, köztük Magyarország is segítséget ígért. A UNICEF szerint félő, hogy a segély nagysága nem lesz arányban a szükségletekkel Nepálban, ahol több mint egymillió gyerek került veszélyhelyzetbe a földrengések miatt- az ENSZ gyermekmentő szolgálata szerint.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez