Olajmosás a nigériai tengerparton

Nigéria, Niger-delta – Harminc év alatt tisztulhat meg Nigéria tengerpartja az évtizedek óta szivárgó olajtól. A Shell vállalta a felelősséget.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a Niger-deltából évente 40 millió liter nyersolaj ömlik a tengerbe. Szakemberek szerint a szennyezés már komoly egészségügyi kockázatot jelent a környéken élőkre, a rákkeltő anyagok magas koncentrációja pedig a takarítást végzőkre lesz majd veszélyes. Ha valóban az összes olajszennyezést el akarják távolítani a tengerből, akkor ez lenne a világ legnagyobb olajfoltjának eltüntetése. A felmérések szerint a szennyezés sokkal nagyobb, mint amekkorának elsőre látszott.

 

A Nigériában működő olajcégeket már többször megvádolták azzal, hogy elhanyagolják a kutak állapotát és kihasználják a nem túl szigorú szabályokat. A Shell olajvállalat két olajszivárgásért vállalt felelősséget. Mutiu Sunmonu, a cég nigériai vezetője azt mondta, mindenképp kijavítják a hibákat és összeszedik a kiömlött olajat Ogonilandnál. Az egyik legnagyobb halászati vállalat vezetője örült a terveknek, mert így sokmillió dollárral több nyereséget tudnak elkönyvelni a halászok is, akiknek nem kell attól tartaniuk, hogy a szennyezett halakat nem veszik át tőlük.

 

Nigéria naponta 2,3 millió hordó nyersolajat termel ki, de a próbafúrások azt mutatják, az országban van a világ nyolcadik legnagyobb gáztartaléka is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez