Tarkabarka melegfelvonulás Japánban (fotókkal)

Mintegy 3000 leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű parádézott Tokió Sibuja kerületében, a társadalmi és jogi egyenlőség reményében. A kerület nemrégiben indította el azt a programot, amely „jogi igazolást” kínálhat azonos nemű pároknak.

Japánban az LMBT (Leszbikusok,Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) tagjait még mindig társadalmi megkülönböztetés éri, ezért a minden évben megrendezett Tokió Rainbow Pride  melegfelvonuláson arra törekszenek, hogy szembeszálljanak az általános negatív hangulattal és ellenérzésekkel.

Ebben az évben azonban a parádé úgy tűnik, különösen örömteli volt, az ott készült képek alapján virágzik az LMBT-barát mozgalom a város egyik központi negyedének önkormányzatánál.

„A hangulat határozottan más volt ebben az évben. Úgy tűnik, hogy a lakosság már nem annyira elítélő a résztvevőkkel szemben”- mondta Szugijama Fumino, az esemény egyik transznemű szervezője.

A múlt hónapban Sibuja kerületi önkormányzata példátlan indítványt fogadott el, mely az országban először tenné lehetővé azonos nemű párok számára igazolás kiadását, mely jogilag „egyenértékű lenne egy házassággal”. Ez lehetővé tenné az érintetteknek, hogy például a kórházi látogatások, vagy a lakásbérlés/vásárlás alkalmával párként elismerjék őket.

Miközben egész Japánban mindenki erről beszél, a szervezők úgy döntöttek, hogy két nappal meghosszabbítják a felvonulást.

„Mivel a szexualitás nem mindig tör láthatóan a felszínre, az LMBT tagjai leginkább nem létező emberek, hacsak nem hallatják a hangjukat”- mondta Szugijama. „A rendezvény célja, hogy láthatóak legyünk, de persze ezt vicces, vidám módon csináljuk.”

A felvonulás résztvevői természetesen adtak magukra ami az öltözéket illeti, hiszen számos figyelemfelkeltő ruhaköltemény volt látható. Lady Gaga popdíva is megirigyelhetett volna néhány kollekciót. Ezen kívül szivárványos zászlókat lengettek, ami az LMBT egyenlőség jól ismert szimbóluma.

Idén is számos vállalat állt a résztvevők mellé. Például a Google, vagy a hirdető óriás, a Dentsu Inc., illetve a ruházati kiskereskedő cég, a Gap. Több mint 11 pénzügyi szektorban működő cég alkalmazottai meneteltek, akik zászlókat lengetve bizonyították cégük elkötelezettségét az LMBT esélyegyenlőség mellett.

Egy leszbikus pár a felvonulás előtt azt mondta, hogy a nyilvánosság Japánban határozottan nyitni kezdett az LMBT tagjai felé.

„Ez a kor a sokszínűség kora, és semmiben sem különbözünk a nem LMBT emberektől”- mondta a 26 éves Megumi.

Kazumi Nakamura, 51 éves homoszexuális férfi, aki törvényesen elvált házastársától Hollandiában, azt mondta: Japán jelentősen elmarad sok fejlett országtól, ahol a jogrendszer elismeri az azonos nemű párokat, például mint élettársakat.

Van azonban még néhány konzervatív politikus, aki nyíltan elutasítja az elképzelést, hogy azonos neműek házasodjanak. Szerintük ez ugyanis fenyegeti a hagyományos családi értékeket. A központi kormány azzal érvelt Sibuja önkormányzat indítványa ellen, hogy a japán alkotmány meghatározása szerint  házasság csakis két különböző nemű ember között jöhet létre. Shibuja önkormányzata ellenben csupán bizonyos esetek megkerülése miatt kíván egyfajta „élettársi” viszonyt igazoló dokumentumot kiadni.

„Nem kértük, hogy legalizálják az azonos neműek házasságát Japánban, szóval nem is tudunk elpusztítani semmit”- mondta Nakamura. „Mi csak az szeretnénk, hogy a társadalom része lehessünk.”

A Dentsu legújabb adatai szerint Japánban a lakosság 7,6%-át teszik ki LMBT emberek. Arányuk 2012 óta 2,4%-kal emelkedett. Bár a felmérést nehezíti, hogy az LMBT csoport tagjai nem mindig vállalják a nyilvánosságot.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez