Tűsarkúban vonultak a férfiak Bejrútban

A családon belüli erőszak ellen tüntettek Bejrútban. A Sétálj egy mérföldet az ő cipőjében elnevezésű rendezvény nemzetközi. Most Libanon is csatlakozott hozzá, elsőként a Közel-Keleten: a menetben vonuló férfiak szó szerint vették a felszólítást, és piros körömcipőkben billegtek végig Bejrút utcáin.

Körülbelül 200 férfi öltött piros tűsarkút a libanoni fővárosban, hogy felhívja a figyelmet a családon belüli erőszak női áldozataira, illetve arra, hogy együttéreznek velük. Molinókat is vittek, ezekre azt írták például hogy A csend elrejti az erőszakot, vagy hogy Taposd el az erőszakot a sarkaddal.

A Daily Star beszámolója szerint a KAFA (Elég az erőszakból és a kizsákmányolásból) nevű nőjogi szervezet hozta tető alá a megmozdulást. Amellyel pénzt is gyűjtöttek az áldozatoknak, mégpedig a piros magassarkúak eladásából: a vevők a tüntető férfiak voltak. Az eseményen véradás is volt, és zenészek adták elő a nők bántalmazása ellen írt számaikat.

piroscipő

Libanonban nem egészen egy évvel ezelőtt fogadta el a parlament azt a törvénycsomagot, amely büntethetővé tette a családon belüli erőszakot. Ez a jogvédők szerint nagy siker volt, dacára annak, hogy vannak vitatott részei, amelyeken meglátszik, hogy különböző vallási csoportok hagyták rajta a kézjegyüket. Előzőleg évekig hiába lobbiztak a jogvédők egy ilyen törvényért. A végül elfogadott jogszabály végrehajtásával azonban még most is vannak gondok. Egyrészt azért, mert a jogászok vagy éppen az áldozatok nem mindig tudják, hogyan kell alkalmazni a törvényt, másrészt pedig azért, mert sokan nem is tudják, hogy az egyáltalán létezik.

A libanoni férfiak egyébként már a nemzetközi nőnapon készültek a tegnapi eseményre. Akkor forgatták ezt a videót édesanyáiknak, feleségeiknek, menyasszonyaiknak és barátnőiknek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez