Egy városnegyedet temetett el a sár a brazil esőzések miatt

Tizennégy embert, közöttük nőket és gyerekeket temetett maga alá a trópusi esőzések nyomán megcsúszott föld Salvador brazil városban, az ország északkeleti részén.

A meteorológusok szerint az esőzések az elmúlt húsz év legsúlyosabb árvizét okozzák Bahía államban és az Amazonas vidékén. Salvadorban a mostani legtöbb áldozatot követelő földcsuszamlás mellett tegnap Barro Branco negyedben hét embert temetett el a sár, míg Marotinhoban ugyancsak hetet. A városban ki kellett telepíteni a santi Antonio kórhzat. Barro Brancóban már 1996-ban is megmozdult a talaj és akkot 13 ember halálát okozta a sárlavina.
Több mint százezer embert érintenek tovább azok az áradások, amelyek az utóbbi húsz év legsúlyosabb árvizét okozzák az Amazonas mentén.
1319202051_0
A brazil Amazonas 19 településén vezettek be szükségállapotot és a Civil Gárda biztosítja a lakosság élelmiszerellátását, mivel a megáradt folyó elvágta őket a külvilágtól.
A legsúlyosabb a helyzet Tabatinga településen, ahol közel négyezer ember él és ahol a folyó vízszintje 13,5 méterre emelkedett az elmúlt éjszaka. Hasonlóan súlyos a helyzet Boca do Acre településen is, amely Manaustól ezer kilométerre fekszik és teljesen el van zárva, jelenleg megközelíthetetlen a hömpölygő víz miatt.
Roberto Rocha, a brazil Polgári Védelem titkára kiemelte az állami segítségnyújtás fontosságát egy olyan időszakban, amikor a helyi kormányzatok költségvetése a minimális mértékre csökkent. Boca do Acre kapta a legnagyobb támogatást, mnintegy 68 ezer dollárnak megfelelőt – ismerteti a helyzetet a Telesur. Miközben az ország egy részén a sulyos szárazság okoz gondot, Braília Peruval határos Amazonas-vidékén a szokatlan esőzések okoznak problémát. Eddig az áradásoknak ott két halálos áldozata volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez