Rengeteg elrabolt nőt szabadítottak ki a Boko Haram fogságából Nigériában

Jelenleg is tart a Boko Haram elleni offenzíva a Sambisa erdőben, ahol a feltételezések szerint a radikális iszlamista szervezet utolsó bázisai találhatók. A hadműveletben a kormányerőknek és szövetségeseiknek négy terrorista bázist sikerült felszámolniuk, ezeken a radikális iszlamisták 293 nőt és kislányt tartottak fogva.

A nigériai hadvezetés azt közölte, hogy 200 kislányt és 93 nőt szabadítottak ki a Boko Haram fogságából az elmúlt napokban. A tavaly áprilisban elrabolt több mint 200 chiboki diáklányt azonban továbbra sem találják a kormányerők és szövetségeseik, akik jelenleg is a Sambisa erdő megtisztításán fáradoznak. A nigériai hadsereg szóvivője jelezte, hogy a bázisok felszámolása során rengeteg fegyvert is lefoglaltak, az erdő egy jelentős részét pedig sikerült az ellenőrzésük alá vonni. Komoly problémát jelent azonban, hogy a radikális iszlamisták több helyen elaknásították a terepet, ami miatt nehézkesen megy az előrenyomulás. Halálos áldozatokról és sérültekről nem érkeztek hírek.

Közben a nigeri vezetés további részleteket árult el a hétvégi összecsapásokról a Karamga szigeten. A harcokban 28 civil, 46 katona és több mint 150 Boko Haram-harcos vesztette életét. Szemtanúk és helyi lakosok azonban jelezték, hogy az áldozatok száma jóval több a hivatalosan nyilvánosságra hozottnál.

A Boko Haram az utóbbi hónapokban komoly veszteségeket szenvedett, és korábban megszállt területei jelentős részét is elveszítette. A radikális iszlamista terrorszervezet mindazonáltal továbbra is komoly veszélyforrást jelent, és bárhol, bármikor képes meglepetésszerű támadások, illetve merényletek végrehajtására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez