Egyre több a zaklató a dél-koreai vonatokon

Dél-Koreában 2012 és 2014 között 84%-kal emelkedett a vonatokon elkövetett szexuális bűncselekmények száma – közölte a közlekedési minisztérium.

A jelenség nem új Ázsia fejlett országaiban. Jellemző Japánra, Kínára, Indiára is, és mindenhol igyekeznek különböző módszerekkel csökkenteni a bűncselekmények számát. Nemrég ITT írtunk erről. A lányok fenekét, sokszor nemi szervét fogdosó perverz férfiak ellen viszont nehéz felvenni a harcot, mert a társadalom igyekszik nem tudomást venni róluk. Japánban és Indiában ezért vezettek be olyan kocsit a vonatokon, amelyen csak nők utaznak.

Dél-Koreában két év alatt 749 ilyen esetet jelentettek – ennek fele aluljárókban, ötöde utazás közben, a maradék pedig az állomásokon történt. Három ilyen esetből egy mobiltelefonos zaklatást jelent, amikor a férfi a nők szoknyája alá teszi a mobilját, és képeket készít. A nem kívánt tapogatás az esetek 54%-át teszik ki, és ott vannak még az exhibicionisták is, akik magukat szeretik megmutatni.

Dél-Koreában a reggeli csúcsforgalom 6 órától 9-ig tart. Ebben az időszakban a legaktívabbak a szexuális bűnelkövetők. A jelentések szerint egyébként nem csak okostelefont használnak, sok esetben rejtett kamerával is filmeznek intim testrészeket. A rejtett kamera lehet tollban, gombban, kulcstartóban, órában.

Igyekszünk megerősíteni a biztonságot a vonatokon és az állomásokon”- mondta egy hivatalnok újságíróknak. „Azt tervezzük, hogy több biztonsági kamerát telepítünk, hogy megfélemlítsük a perverzeket.”

A legtöbb esetben nagyon nehéz bizonyítani, hogy valóban bűncselekmény történt a nagy tömegben, a zsúfolt vonaton. Egyrészt nem láthatta senki, másrészt ha mégis, akkor bárki mondhatja, hogy véletlen volt az érintés.  A vonaton a többi utas nem kíván ilyen ügybe belekeveredni, így nem tanúskodnak, letagadják, ha láttak valamit. Ráadásul a nők számára óriási szégyen az ilyesmi, inkább próbálják leplezni a többi utas előtt, hogy mi történik velük. A legtöbb zaklatásos esetre sosem derül fény, így a perverzeknek a vonat lett a legnagyobb terepük. Miközben Japánban és Dél-Koreában is próbálnak valami hatékony módszert kitalálni ellenük, az emberek mostani hozzáállása mellett elég nehéz dolguk van a hatóságoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez