Svéd békefenntartókra támadtak Maliban

Az elmúlt napokban több komolyabb összecsapás is volt a lázadók és a kormányerők között Maliban. Timbuktuban pedig az ott állomásozó svéd békefenntartókat támadták meg, kétszer is.

A svéd békefenntartók parancsnoka a BBC-nek elmondta, hogy a fegyveres lázadók nagy erőkkel rohamozták meg a városban felállított bázisukat. A lázadók teherautókkal érkeztek, amelyekre gépfegyvereket is szereltek. A támadásokat a svéd kéksisakosoknak sikerült visszaverniük, de a helyi civilek aggódnak az egyre gyakoribb fegyveres összecsapások miatt a történelmi városban. Közben egy kormánypárti milícia arról számolt be, hogy sikerült visszafoglalnia Menaka települést a lázadóktól. Nem sokkal később a tuareg Azawad Mozgalom (CMA) közölte, hogy harcosai elfoglalták Lere települést, az ország keleti részén. Több olyan hír is napvilágot látott, miszerint a lázadók átfogó offenzívába kezdtek az országban.

A civil lakosság körében is érezhető a feszültség, sokan a háború újbóli kitörésétől tartanak. Az elmúlt napokban kirobbant fegyveres összecsapások miatt a békefenntartó egységek is mozgolódni kezdtek az országban, és több helyen új harcálláspontokat alakítottak ki. A mostani válsághelyzethez nagymértékben hozzájárulhatott az is, hogy a lázadók nem írták még alá a hetekkel ezelőtt már megfogalmazott békemegállapodást. A tuaregek ugyanis nincsenek egységes állásponton és nem alkotnak egységes erőt. Egy részük az elszakadást támogatja, míg a vallási fanatikusok és a csempészettel foglalkozó tuareg milíciák más szempontokat tartanak szem előtt az ország jövőjével kapcsolatban.         

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez