Névváltoztatással a turizmusért

Hogy milyen jelentőségük van a neveknek, az Japán Siga prefektúrájában elvi kérdés. Az ottaniak a júniusban arról dönthetnek majd, hogy megváltoztassák-e a vidék nevét?

Siga kormányzója, Mikazuki Taizo bejelentette, hogy a prefektúrában júniusban 3000 lakos bevonásával arról készítenek felmérést, hogy lecseréljék-e a Siga nevet? A névváltoztatás célja az lenne, hogy virágba szökjön ott is a belföldi turizmus, ahogy az a szomszédos Kiotó prefektúrában tapasztalható.

Kiotó prefektúráról és Kiotó városról írtunk nemrég néhány érdekességet. Azt is kiemeltük, hogy az ország azon részén milyen fontos szerepet játszanak a tradíciók, így a helységnevek régi írásmódjának megtartása is. A japán turisták sem mindig tudnak tájékozódni Kiotóban, hiszen sok esetben még ők sem tudják elolvasni egy-egy hely nevét. A név megtartásának tehát Kiotó prefektúrában hagyománya van, hiszen oda pont emiatt járnak a turisták: megtekinteni az ősi japán világot. Eközben a szomszédos Siga névváltoztatásra készül, ráadásul pont azért, hogy több turista érkezzen hozzájuk.

De mit is jelent Siga prefektúra neve?

滋賀 – A név írásjegyeinek első része egy ma már nem használt írásjegy, amit ma ezzel írnak: 茂. Jelentése: széppé, erőssé nő, cseperedik, burjánzik. A 賀 gratulációt, örömöt jelent. Siga tehát olyan vidék, ami gyönyörűvé és gazdaggá nőtte ki magát, és ezért gratulációt érdemel. A név ellenére azonban nem állnak jól, sem ami az elismerést, sem ami  a turistákat illeti. Ezen kívánnak változtatni, a megoldást pedig egy új névben látják.

A lehetséges nevek között van az „Omi prefektúra”. Az Omi történelmi hagyományokkal bíró név, és támogatói szerint  megfelelő lehet a térség számára. Az Omi marhahúst nagyra becsülik az ínyencségek kedvelői, akik úgy vélik: ez Japán egy legkiválóbbja.

A másik lehetőség a „Biwako prefektúra”, fejet hajtva a ténynek, hogy a prefektúra ad otthont a Biwa tónak, Japán legnagyobb édesvízi tavának.

A júniusi szavazáson természetesen azt is lehet majd választani, hogy a prefektúra maradjon Siga, de új javaslatokra is kíváncsiak. Az eredményeket augusztusban összegzik.

Nem ez az első alkalom, hogy a prefektúra megvizsgálja a névváltoztatás lehetőségét. 2010-ben 150 lakosnak tették fel ugyanezt a kérdést, de akkor 78% azt mondta: neki tetszik a Siga név. Azonban a Nikkei kutatóintézet 2013-as felmérése rámutatott arra, hogy Siga a 47 prefektúrából csupán a 37. helyen áll a nemzeti „japanikumokat” elismerő listán. Ami nagyjából azt jelenti, hogy az emberek nem tudják azonosítani valamelyik jól ismert termékkel vagy attrakcióval.

Siga prefektúra nindzsái egyébként a 2020-as tokiói olimpia turistacsalogató programjában is részt vesznek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez