Erőszakba torkollott az etióp bevándorlók tüntetése Izraelben

Több száz etióp zsidó bevándorló vonult az utcára Jeruzsálemben, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az izraeli rendőrség erőszakos fellépése ellen. Pár napja ugyanis a rendőrök súlyosan megvertek két etióp származású férfit. Az egyik esetről felvétel is készült, ami felkerült az internetre, hatalmas felháborodást váltva ki.

A tüntetés békésen indult, de később erőszakba torkollott, miután a tiltakozó tömeg elindult a belváros felé. A tüntetőket Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat próbálta meg lecsendesíteni és tárgyalni is próbált velük, de nem sok sikerrel. Az ezer főre duzzadt tömeg miután elindult a belváros irányába kövekkel dobálták meg a kivonuló rendfenntartó erőket, akik ezt követően könnygáz gránátokat vetettek be ellenük. Az utcára vonuló tömeg egyébként azt követelték, hogy az izraeli hatóságok, különösképpen a rendőrség hagyjon fel az ellenük gyakorlott megkülönböztetéssel, amit rasszista cselekedetnek neveztek. Az etiópok tiltakozását ugyanis egy pár napja történt rendőrségi túlkapás váltott ki, aminek két etióp férfi esett áldozatul. Az egyik áldozat katonaként szolgált az izraeli hadseregben, akit a rendőrök súlyosan megvertek. Az indokolatlan incidenst egy biztonsági kamera is rögzítette, amelynek felvétele az internetre is felkerült.

Az izraeli miniszterelnök Benjámin Netanjahu az erőszakos rendbontások után nyugalomra szólította fel a tüntetőket és közleményben ítélte el a rendőrség erőszakos fellépését. A kormányfő ígéretet tett arra is, hogy megbüntetik az erőszakosan fellépő rendőröket és a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az országban élő etiópok problémamentesen beilleszkedjenek a társadalomba.

Az etióp zsidók évszázadokon át elszigetelve éltek. Az izraeli vallási elöljárók pedig csak a 70-es években ismerték el őket zsidókként. 1975-ben az izraeli állam segítette őket és támogatta betelepüléseket az országban. Jelenleg mintegy 120 ezer etióp származású zsidó él az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez