Komoly harcok országszerte Maliban

Kilenc mali kormánykatona veszítette életét a legutóbbi összecsapásokban Maliban, ahol az utóbbi napokban több hasonló incidens is történt országszerte.

Szeparatista tuareg lázadók támadtak meg Lere települést, amely a mauritániai határ közelében található. A harcokban 9-en katona meghalt, 6-an súlyosan megsebesültek és többen fogságba is esetek. A támadók állítólag 10 harcot veszítették és több mint egy tucat fegyveresük megsebesült. A áldozatokról és sebesültekről szóló híreket azonban független forrásokból még nem sikerült megerősíteni. Egy neve elhallgatását késő szemtanú azonban elmondta, hogy a támadók nagyerőkkel lendültek akcióba a kormányerők ellene és a harcok során tíz géppuskával felszerel járművet is bevetettek.

Közben az ország északi részén is feszült a helyzet, ahol napok óta tartanak az erőszakos összecsapások. Helyiek elmondták, hogy egy kormánypárti milíciának sikerült elfoglalnia Menaka települést, a nigeri határ közelében. Két katona és egy civil azonban életét veszítette. Nem sokkal később a térségben működő lázadók is akcióba léptek és sikeresen elfoglalták Goundamot, amely Timbuktu és Lere között található.

Az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) szóvivője is megerősítette a harcokról szóló híreket és elmondta, hogy az ország délkeleti és északkeleti régióiban is összecsapásokra került sor. Az Azawad felszabadításáért küzdő CMA lázadószervezet harcosainak állítólag sikerült bevonulniuk Bintagoungouba, amely körülbelül 80 km-re található Timbuktutól. A közelben állomásozó mali kormányerők pedig arról számoltak be, hogy a lázadók komoly fosztogatásokba kezdtek és a közelben található Mbouna településen is komoly károkat okoztak.

A MINUSMA felszólította a szemben álló feleket és rivális frakciókat a harcok azonnali beszüntetésére, illetve a korábban kötött tűzszüneti megállapodás haladéktalan betartására. Az ENSZ pedig komoly aggodalmait fejezte ki az eltelt napok fegyveres eseményei miatt és jelezte, hogy könnyen kudarcba fulladhatnak a béketárgyalások, illetve a béke megállapodás tető alá hozása, ha a harcokat nem szüntetik be az országban. A bamakói kormány egyébként elfogadta a békefeltételeteket, de a rivális lázadók csoportoknak nem sikerült egységre jutniuk, ezért a béke megállapodás aláírása meghiúsult.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez