Agyonlőttek egy újságírót és feleségét Szomáliában

A szomáliai hatóságok szerint a radikális iszlamista al Shabab lázadó-és terrorszervezet áll az újabb merénylet hátterében. Ez eltelt három évben a radikálisok összesen 31 újságírót gyilkoltak meg a polgárháború sújtotta a kelet-afrikai országban.

A 35 éves Daudi Ali Omar egy független rádióadó munkatársa volt Baidoában. A merénylők a házában csaptak le az újságíróra és feleségére, miközben az ágyúkban aludtak – közölte a helyi rendőrség egyik illetékese. A gyilkosságért még senki sem vállalta a felelősséget. A rendőrség azonban jelezte, hogy minden jel arra utal, hogy az al Shabab emberei hajtották végre a gyilkosságot. Mohamed Ibrahim a Szomáliai Újságírók szövetségének az elnöke elítélte a gyilkosságot és elmondta, hogy a kollegái ellen elkövetett támadásoknak az a célja, hogy a támadók „korlátozzák a sajtószabadságot és elhallgatassák őket”.Baidoában egyébként az utóbbi hónapokban több hasonló támadásra is sor került. Legutóbb egy mérsékelt iszlamista vallási vezetőt és egy helyi vállalkozót gyilkoltak meg ismeretlen elkövetők.

Szomáliában az eltelt években legalább 31 újságírót öltek meg, többségükkel az al Shabab iszlamisták végeztek. 2012-ben tizennyolc, 1013-ban hét, 2014-ben pedig öt újságíró esett gyilkosság áldozatául. Az idei évben a most meggyilkolt Daudi Ali Omar volt az első újságíró, akivel könyörtelenül végeztek. Az al Shabab főként azokat az újságírókat támadja, akik elítélik tetteiket és beszámolnak az általuk végrehajtott borzalmakról. Szomáliában több mint 20 éve tart a polgárháború, amely során több tízezer ember veszítette életét. A helyzet továbbra is elkeserítő az anarchiába süllyedt országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez