Oroszország szuperszonikus nehézbombázok gyártásába kezd

Az orosz vezetés elrendelte a Tu-160-as stratégiai nehézbombázó repülőgépek újragyártását, hogy modernizálják, tovább fejlesszék és növeljék az elavulófélben lévő légierő csapásmerő képességét.

Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy szükségessé vált a légierő hossztávú csapásmérő eszközeinek modernizálása és bővítése, ezért rendelték el a Tu-160-asok újragyártását. A miniszter elmondta, hogy a Tu-160-as egy egyedülálló gépezet, amely technológiai szinten messze megelőzi a korát. Az orosz védelmi tárca egyébként két éve három Tu-160-as bombázó modernizálására kötött szerződést a Tupoljev tervezőirodával. Arról azonban még nem érkeztek információk, hogy az orosz vezetés hány darab új Tu-160-as legyártását tervezi.

A Tu-160-as (NATO-kódjele: BlackJack) jelenleg a világ legnagyobb sziperszónikus stratégiai nehézbombázó repülőgépe, amit az orosz pilóták „fehérhattyúnak” kereszteltek el. 1987-ben állították hadrendbe, de a Szovjetunió szétesése után és a pénzügyi hiány miatt leállították a gyártását. Jelenleg 16 darab áll szolgálatban, az orosz légierőben. Összesen 40 tonna fegyverzetet képes szállítani, illetve célba jutatni. Négy darab gázturbinás sugárhajtóművének köszönhetően pedig 12300 km-es távolságot képes megtenni. Repülési ideje 15 óra, utazósebessége pedig 917 km/h.           

Tupolev_Tu-160_cockpit_Beltyukov-1

imagehost-tupolev-tu-160-blackjack

FPzE8aN

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez