Bolívia: a pápalátogatás kibékíti a kormányt és a klérust

A kapcsolatok nem voltak éppen a legszívélyesebbek a baloldali bolíviai kormány és az ország egyházi méltóságai között, ez azonban Ferenc pápa júliusra tervezett bolíviai látopgatásával megváltoznak.

Ebben reménykedik a bolíviai püspöki kar, amely elégedetten és reményekkel telien tekint a pápalátogatás elé.

A feszültséget az okozta, hogy Evo Morales kormánya megvádolta az egyházat: a kormánnyal szemben álló kreolok mellé állt és felfogató tevékenységet folytat népi kormány ellen.

A konflitus előzménye, hogy az egyházi vezetők tavaly decemberben felszólították a kormányt: fizesse ki az egyhavi kiegészítő  járadékot karácsony alkalmából minden alkalmazottnak. A kormány erre közölte, hogy az alkotmny alapján Bolíviai világi ország, ezért nem jár az egyházi ünnepre a kiegészítő járadék.

Az egyház megsértve érezte magát és azonnal nekilátott, hogy a bolíviai gazdaság ,,aggasztó állapotáról” tegyen közzé cikkeket a nemzetközi és a hazai sajtóban – sikerrel. A nagy hazai és nemzetközi médiumokat elözönlötték a bolíviai válságot bemutató cikkek, kiegészítve a hatalmas méretű korrupcióval és a pártellenőrzés alatt tartott igazségszolgáltatással.

A pápa július 8-10 között esedékes látogatása fordulópontot jelenthet ebben az elhidegült kapcsolatban. Ferenc pápa júliusi dél-amerikai körútján ellátogat Ecuadorba  és Paraguayba is.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez