Miért olyan sok a kiskorú feleség Grúziában?

A nők 17 százaléka házasodik 18 éves kora előtt a kaukázusi államban – derül ki az ENSZ 2014-es adataiból. A törvényi szabályozás ellenére ez az egyik legmagasabb arány európai viszonylatban.

Akárcsak nálunk, Grúziában is 18 év a törvényes házasságkötési korhatár. Szülői beleegyezéssel lehet házasodni már 16 évesen is. Mindezek ellenére mégis sok az olyan eset, amikor a menyasszony még a 16-ot sem töltötte be.

Az ENSZ felmérésén kívül a Grúziai Nemzeti védő Apparátus is vizsgálja a jelenséget. Egészen pontosan azt, hány kiskorú lány hagyja ott az iskolát a végzés előtt: 2011-2013 között 7367 ilyen 17 évesnél fiatalabb lány volt.

A jelenséget több okkal magyarázzák a helyi szakértők az eurasianet.org hírportál cikkében. Vidéken elsősorban a szegénység, az oktatás alacsony színvonala, a vallási és patriarchális alapelvek miatt adják nagyon korán férjhez lányaikat a családok. A városokban így legalizálják a sokak által elítélendő társkapcsolatot, illetve a szexuális kíváncsiságot.

A korai házasságkötés és az ahhoz szorosan kapcsolódó menyasszonyrablás hagyománya széles körben elfogadott volt a Kaukázusban. Ez a szokás a szovjet időszakban visszaszorult, amikor nemcsak jelentősen javult az oktatás színvonala, de a nők számára is nagymértékben elérhetővé vált. A rendszerváltás utáni polgárháború és munkanélküliség miatt újra megnőtt a korai házasságkötések száma a térségben.

Grúziában most a kormányzat egy újabb törvény elfogadásával próbál úrrá lenni a helyzeten. Április 1-től a házasságra kényszerítésért büntetés jár. Ha ez ráadásul kiskorút érint, akkor akár négy év szabadságvesztés is kiszabható. A menyasszonyrablás már 2004 óta törvénytelen. Az oktatási minisztérium pedig felvilágosító programot indított országszerte: szakértők bevonásával szerveznek találkozókat a fiatalokkal és szüleikkel, akiknek elmagyarázzák a korai házasságok lehetséges nemkívánatos következményeit.

Mindezek ellenére döcögősen halad a változás. Egyrészt a rendőrség és a szociális munkások nem szívesen avatkoznak bele a családok magányügyeibe, különösen azokon a terülteken ahol a grúzok kisebbségben élnek. Másrészt a hatóságok munkaerőhiánnyal is küzdenek.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez