Új munka: rendelés egy holland alapítású árvaházban

Új nap, új munkahely. Az eredetileg holland alapítású St. Kizito árvaházba terveztünk ma menni. Mielőtt azonban elindultunk volna, egy tisztességes reggelit kellett elfogyasztanunk – írja Kozári Karina a blogjában. Gertrúd, a házvezetőnőnk egy kisebb tüzet rakott a konyhában egy kis hordozható faszénkályhában, mert elfogyott a palackos gáz.

 

Az elkövetkező pár napra pedig már nem érné meg drágán feltöltetni. Ügyesen megfőzte rajta a kávét, tejet, vizet forralt, zabkását, rántottát készített. Elindultunk és pár perces zötykölődés után egy tiszta, zöld környezetben lévő vidám épületegyüttes elé kanyarodott be autónk.

StKizito_babies
Kedves ismerősünk, Rose nővér és az árvaház vezető nővére fogadott minket nagy szeretettel. A betegek “két kupacban” vártak ránk: az árvaház kis lakói, másfelől a környező házakban lakók. Berendezkedtünk, de mielőtt elkezdtük volna a rendelést, a főnővér körbevezetett minket az intézményen. Közös étkező, fedett járólapos játszótér, óriási konyha, hálószobák kicsiknek és nagyobbaknak, elsősegély szoba, és végül az iroda tárult a szemünk elé. Az intézményt a helyi apácák üzemeltetik, akik igyekeznek magukat fenntartani. Például a saját teheneik által “termelt” biogázzal főznek! A sétából visszatérve nekikezdtünk a munkának. Dóri Krisztinek asszisztált, amíg nem jött egy mozgásszervi beteg. Az apácák és Karina Gyurinak segítettek, aki végignézte az összes védencét az árvaháznak.

StKizito_babies2
Egyből egy HIV pozitív kisfiúval kezdett, akit a nap folyamán még öt másik követett. A többi gyermek főleg légúti panaszoktól szenvedett, illetve a négy súlyosan retardált csemete is sorra került. Az apácák ügyesen fogták meg a gyerekeket,  amelyik sírt, azt megnyugtatták. Bár Gyuridoki csodálatosan bánik velük, egész egyszerűen megnyugszanak attól a türelemtől, ami feléjük árad Szabó doktor úr kezeiből. Így kis páciensei közül szinte soha senki sem sírt! Mivel a helyiek úgy gondolták, hogy Gyuri gyermekgyógyász, ezért hozzá fordultak a kicsikkel és a kamaszok problémáival. Krisztihez az idősebb korosztály várakozott.

StKizito_Gyuridr

 

A rendelés közepén egy gyönyörűen félelmetes időjárási jelenségnek lehetünk szem- és fültanúi: trópusi zápor zúdult le az egész vidékre. Közel egy órán át esett, eközben egymás szavát alig-alig értettük. A páciensek egymás hegyén-hátán szorongtak az eresz alatt. A gyakorlatnak köszönhetően sikerült 5-re befejeznünk a rendelést. Egy nagy csomag gyermekruhát és gyógyszert hagytunk még hátra a kis lakóknak, hogy ne csak a kellemetlen percekre emlékezzenek. Visszatérve a városba, a kórházi uniformisban szaladtunk be egy-két dologért pár boltba, majd csöndben fogyasztottuk el a mai különleges vacsoránkat. Tojásos tészta volt helyi zöldségekkel és fűszerekkel kiegészítve.

StKizito_baby

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez