Tálib képviselet nyílik – Katarban

Afganisztán kéri Amerikát, hogy vegye le a tálib vezetőket a keresett terroristák listájáról, hogy azok elutazhassanak a tárgyalásokra Katarba. Erről állapodtak meg a két fél képviselői Dohában, ahol kétnapos tanácskozást tartottak.

A tűzszünet ügyében nem történt előrelépés. A tálibok szóvivője elmondta: tárgyaltunk az afgán kormány embereivel. Ők azt kérték, hogy írjuk alá a tűzszünetet. Mi azt válaszoltuk: ameddig külföldi katonák vannak Afganisztán területén, addig nem szüntetjük be a harcot. A NATO tavaly kivonta erőinek nagy részét Afganisztánból, de maradt ott még 12 és félezer külföldi “kiképző”. A tálibok a tárgyalások idején is aktívan támadták a kormány erőit Afganisztánban. Az északi Badahsan tartományban 17 rendőrt megöltek. Kunduz tartományban is heves harcok folytak a tálibok és a kormányerők között.

A tálibok 2001-ig hatalmon voltak Afganisztánban. Most az akkori zászlót vonták fel Katarban a képviselet épülete előtt. 2001-ben az USA hadserege lerohanta Afganisztánt, mert ott állomásozott Oszama bin Laden és az al-Kaida vezérkara, amely kitervelte az Amerika elleni nagy terrorakciót szeptember 11-én. A tálibok nagy része Pakisztánba vonult vissza, de sohasem adta fel a harcot. Az ingatag polgári hatalom többször próbált tárgyalni velük, de ezek a megbeszélések kudarcba fulladtak. 2013-ban már rövid időre megnyílt egy tálib képviselet Katarban, de azután be is zárt. Az USA ugyanis továbbra is vadászott a tálib vezetőkre, akiket terroristáknak tart. Most Washingtonban a külügy nem kommentálta érdemben a katari tárgyalásokat, de a szóvivő annyit mondott, hogy minden lépés hasznos lehet, mely a béke irányába mutat Afganisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez