Hibáztunk – mondta az izraeli elnök az etióp zsidóknak

Nem figyeltünk oda egy közösség panaszaira. Hibát követtünk el ezzel – hangsúlyozta Reuben Rivlin izraeli elnök az etióp zsidók tüntetéseire reagálva. Két rendőr megvert egy etióp zsidó katonát, és ez elemi felháborodást váltott ki a 130 ezres etióp közösségben Izraelben.

A videó azt mutatja, hogy a katonai egyenruhás etióp semmiféle ellenállást sem tanúsít, a két rendőr mégis brutálisan bántalmazta őt. Korábban Jeruzsálemben volt emiatt nagy tüntetés, a hétvégén pedig 10 ezren vonultak fel Tel Avivban, hogy a vétkes rendőrök megbüntetését követeljék. Nem csak etióp zsidók tiltakoztak, hanem baloldali jogvédő szervezetek is. Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte: hajlandó tárgyalni az etióp közösség vezetőivel, de nem tűri el a rendbontást. Legutóbb Tel Avivban ugyanis elfajult a tüntetés: 46 rendőr és 14 tüntető megsérült.

Etiópiából a zsidók a nyolcvanas és kilencvenes években érkeztek meg Izraelbe, ahol nehéz volt beilleszkedniük, hiszen többségük még a középkor világában élt. A hagyományaihoz ragaszkodó és gyorsan szaporodó etióp csoport növekvő szerepet szeretne játszani Izrael közéletében. A közösség ugyanakkor képtelen megszerveződni, ezért is szabadultak el az indulatok a tüntetések során –  az etiópoknak Izraelben ugyanis nincsenek olyan, mindenki által tisztelt vezetői, akikre a többiek hallgatnának, és akik le tudnák csillapítani a tiltakozó tömeget. Ezért lesz nehéz dolguk Izrael vezetőinek az etióp kisebbséggel, mely joggal nehezményezi a rendőrség brutális fellépését egy etióp zsidó katona ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez