Szenegáli fesztivál a tánc világnapján, magyar támogatással

„Ma este az egész világ táncol. A spanyolok flamenkóznak, a kubaiak szalszáznak, a szenegáliak a mbalaxot járják, és mi, magyarok, otthon Magyarországon, a csárdást ropjuk” – ezzel a gondolattal nyitotta meg Szilasi Ildikó Hermina, a Kultúrafrika Alapítvány elnöke a szenegáli-magyar együttműködésben megvalósult első Grand Yoff Fesztivált.

A Szenegál fővárosában, Dakarban megtartott Grand Yoff Fesztivál célja az elmaradott kerület fejlesztése, a Grand Yoffban élő tánccsoportok, alkotóművészek népszerűsítése, bemutatása. Az április 29-én, a tánc nemzetközi világnapján megrendezett est ötletgazdája a Ballet Sory Camara hagyományőrző tánccsoport, és vezető művészei: Abdoulaye és Vieux Camara. Az újító kezdeményezést a Frikober Kft, a Kultúrafrika Alapítvány, az Utazz Afrikába Utazási Iroda (www.utazzafrikaba.hu) és a IV. Afrika Expo és Vásár keretében rendezett gyűjtésnek köszönhetően magyar magánszemélyek, továbbá  Grand Yoff fiatal polgármestere, Madiop  Diop is támogatták. A Polgármesteri Hivatal logisztikai segítséget nyújtott a szervezésben: sátrakat, fóliát, székeket, hangosítást, fénytechnikát  biztosított, a helyi asszonyok pedig főztek a fellépő művészekre.

Az első Grand Yoff Fesztivál délután 6-kor Liberté 6 kerületből karnevállal indult. A fellépő csoportok rendőri kísérettel táncolták – énekelték végig a fesztivál helyszínéig, a Grand Yoff Ifjúsági Központig vezető utat.  A fesztivál a polgármester megérkezése után, este 9 órakor vette kezdetét: négy hagyományőrző tánccsoport, egy fiatal rapper és egy énekes mutatkozott be a rendezvény keretében. A fellépők Grand Yoff multikulturális arculatát tükrözték: a serer, a dél-szenegáli diola és a guineai-szenegáli peul kultúra is megmutatkozott az est folyamán.

A program fénypontja és utolsó fellépője a szervező, a Ballet Sory Camara tánccsoport volt. Fergeteges koreográfiakkal, kosztümökkel világszínvonalú produkciót mutattak be. Abdoulaye Camara, a csoport művészeti vezetője gondoskodott arról, hogy a Tánc Nemzetközi Világnapjára a lehető legszínesebb repertoárral készüljenek. A tradicionális és akrobatikus táncok mellett kortárs jazz-balettet is táncoltak. Az est leglátványosabb részét a peul etnikum sajátjaként számon tartott ’tökedényes’ táncok, illetve a tüzes táncok jelentették. A tökedényes táncoknál 4-7 év közötti gyermekek is bemutatták őseiktől kapott örökségüket, közönségsikert aratva.  Bár a helyi hatóságok éjjel 11-ig adtak engedélyt a fesztiválozásra, a közönség, de még a polgármester sem engedte haza a kiváló művészeket éjfél előtt. A rendezvény végén a közönség soraiból is bárki becsatlakozhatott az örömtáncba, amely a tánc világnapjának valódi megünnepléséről szólt.

DSC_0023 másolata DSC_0052 DSC_0105 DSC_0155 másolata DSC_0305 DSC_0311 DSC_0322

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez