Nem garasoskodik Moszkva: 7 milliárdot költ a Győzelem napi ünnepségre

Mindig kitesz magáért Oroszország május 9-én. Különösen így lesz ez most szombaton, a II. világháború végének 70. évfordulóján. Az rbc.ru gazdasági hírportál részletesen ismerteti a költségvetést: mi kerül több mint 7 milliárd rubelbe?

A legmagasabb rangú 62 meghívottnak hiába csak a fele fogadta el a meghívást a Győzelem napi ünnepségre, Moszkva nagyvonalúan költekezik. A legalább 7 milliárd rubelre (1 rubel=5,2 forint) becsült összeg legnagyobb részét a reklám és a közvetítések (körülbelül 1878 millió rubel), illetve az ünnepi koncertek, felvonulások, tűzijátékok (mintegy 1511 millió rubel) teszik ki. A maradék sok-sok kisebb tételből áll össze.

Az egyik legfontosabb természetesen a Vörös téren rendezett katonai parádé. Hogy ez mennyibe kerül, pontosan nem tudjuk. Az arányokat egyetlen, 126 millió rubeles szerződésből szűrhetjük le. Ennyiért szállítják kényelmes autóbuszokon a katonákat a felkészüléskor és a nagy napon. A Vörös teret, beleértve az 5,100 fős tribünt, 26,1 millió rubelért díszítik fel.

A II. világháborús emlékhelyek felújítására és újak építésére 1 milliárd rubelt szánnak Oroszországban. Ebből a legdrágább tétel az 1985-ben felállított habarovszki emlékmű renoválása, 235 millió rubel.

Nincs ünnepség ajándékok nélkül. A magas rangú meghívottak különböző emléktárgyai mintegy 43,2 millió rubelbe kerülnek. A Vörös tér VIP-páholyában ülő vendégek ezüst medált (5,547 rubel), egy II. világháborús marsalli tőr másolatát (33,280 rubel) vagy például katonadalokat tartalmazó karaoke-DVD-t (260 rubel), kaphatnak.

Persze az esemény főszereplőiről, a háborús veteránokról sem feledkeztek el a szervezők. Több mint 850 millió rubelből készítenek nekik emlékérmeket és elnöki képeslapokat. Fejenként lebontva egy medál 234, a tokja 32, a hozzátartozó írásos dokumentum 4, a postai költség pedig 15 rubel.

Az idős hősök ünneplése régiónként változik. Vologda például 7,6 millióért 30.000 terítőszettet (1 asztalterítő és négy szalvéta) rendelt, az északi régiók pedig összesen 6.500 teáskészletet, 2750 rubeles darabáron. Valószínűleg Habarovszk a legbőkezűbb, ahol 115 millió rubelért összesen 60 egyszobás lakást osztanak szét. Az egészségügyi ellátásra összesen 155 milliót költenek: ennek részeként 1214 murmanszki veterán 21 napos szanatóriumi kezelést kap.

Bár a felsorolás közel sem teljes, felvetődik a kérdés: ki finanszírozza mindezt? Az rbc.ru hírportál információi szerint a 7 milliárd rubel csak megközelítő összeg. A föderációs büdzsé valójában néhány tíz milliárdot költ május 9-re. Az egyik régiós önkormányzat képviselője ugyanakkor szponzorokról beszélt, hangsúlyozva: „Hogyan máshogy? Semmilyen keret nincs erre.”

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez