Tűz alatt egy fontos város Észak-Maliban

A legutóbbi fegyveres összecsapásokban 11-en vesztették életüket.

Fegyveres lázadók támadták meg a mali fővárostól 400 km-re található Tenekout- közölte a mali védelmi minisztérium és a MINUSMA békefenntartó misszió. A városban állomásozó kormányerőknek komoly harcok árán sikerült visszaverniük a támadást. Az összecsapásokban 10 támadó és egy katonai meghalt. Három kormánykatona pedig súlyosan megsérült. Civil áldozatokról nem érkeztek hírek. Nem sokkal a támadás után a szeparatista CMA tuareg fegyveres milícia vállalta a felelősséget az akcióért.

A észak-mali várost január óta másodszorra támadták meg a lázadók. A kormányzati források korábban arról számoltak be, hogy a megelőzői támadásokat a Peulh milícia emberei hajtották végre, ez a csoport nem tagja a tuaregek elszakadásáért küzdő szervezetnek.

Mali északi részén az elmúlt hónapokban ismét megszaporodtak a fegyveres konfliktusok, amelyek könnyen alááshatják a béke megállapodásról szóló tárgyalásokat. A bamakói vezetés korábban többször is jelezte, hogy kész elfogadni az algériai fővárosban megfogalmazott békefeltételeket, de a lázadók közötti nézeteltérések miatt  az aláírásra még várni kell.. Az országban állomásozó ENSZ békefenntartó misszió vezetője is aggodalmát fejezte ki az utóbbi hónapokban kitört fegyveres összecsapások miatt, amelyekben több tucat ember vesztette életét. A békefenntartóknak sincsen könnyű dolguk, mivel egyre gyakoribbak az ellenük irányuló támadások is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez