Tényleg nyereséges vagy csak kreatívan könyvel a Tepco?

A japán energetikai cég, amely a fukusimai erőművet is üzemeltette, profitnövekedést produkált a most zárult üzleti évben.

A Tokyo Electric Power (Tepco) általában csak rossz hírek kapcsán szokott a sajtóban szerepelni. Ez a cég működtette a fukusimai atomerőművet, amelyben az emlékezetes katasztrófa bekövetkezett. A vizsgálat kiderítette, hogy a Tepco hibázott, kellő elővigyázatossággal mérsékelhetőek lettek volna a cunami és a földrengés következményei. A Tepcora hárult a sugármentesítés és az erőmű maradványának a kezelése. De ebben sem remekel, rendszeresen szivárog ki fertőzött víz az elvben hermetikusan elzárt tartályokból. Közben azonban a Tepco működtet jó néhány gázüzemű erőművet is a japán főváros környékén. És ez a tevékenysége nyereséges.

 A Tepco vezérkara ezt azzal magyarázza, hogy sikerült jelentősen csökkenteni az erőművek üzemeltetési költségeit és persze közben emelték az áram árát is. Így jött össze a nyereség. Az új üzleti évre egyelőre nem tett közzé tervet a Tepco, mert még bizonytalan az ugyancsak hozzá tartozó Kashiwasaki-Kariwa nukleáris erőmű sorsa. Az északnyugat-japán erőmű reaktorai is állnak jelenleg, akárcsak az össze többi atomreaktor a szigetországban. De Shinzo Abe kormánya szeretné mielőbb újraindítani a biztonságosnak nyilvánított erőműveket és a khasiwasaki létesítmény is ezek közé tartozik. Ugyanakkor a japán gazdasági sajtó kétkedve fogadta a Tepco üzleti beszámolóját. A cég ugyanis már de facto állami vállalat, az utóbbi három évben sok milliárd dolláros támogatást kapott a kormánytól. A kritikus megfigyelők szerint tehát sokkal inkább az adatokkal való bűvészkedésnek, kreatív könyvelésnek tudható be a szépen hangzó üzleti eredmény és nem a vállalat tényleges teljesítményének.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez