Egy tudományos konferenciának nem kell uncsinak lennie! (Fotóriporttal)

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely “A Mediterrán térség: múlt, jelen, jövő” címmel rendezett konferenciát a Stefánia Palotában.

A tudományos-ismertető szimpóziumot Besenyő János ezredes szervezte. A Stefánia Palotában elsőként Orosz Zoltán altábornagy (Honvéd Vezérkar főnökhelyettese) köszöntötte a hallgatókat és az előadókat. A konferencia nyitóelőadását Topor István ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Műveletirányító Főnökség főnöke tartotta. Prezentációja a Magyar Honvédség műveleteiről szólt.Kitért arra, hogy  a műveleti egység 1.000 fő, de ezt a keretet most sem használjuk ki teljesen.

Az előadások két fő szekcióra osztották: az egyikben az aktuálpolitikai – legfőképpen az arab országokban zajló –eseményekkel foglalkoztak, a másikban pedig a különböző nemzetközi missziókban vállalt magyar részvétel volt a téma. Földrajzi értelemben nem volt szigorú témamegkötés, mivel a szimpózium a  Mediterráneum térséget tágabb aspektusból szemlélte. Ezt azt jelentette, hogy Portugáliától kezdve a „kiszáradt puskaporos hordónak” tartott Balkán-félszigeten át, egészen Jemenig bezárólag, különböző országokról szóltak az előadások. .

Az előadásokat élénk vita követte, néha az előadók egymást is provokálták, bírálták.A hallgatóság is aktívan részt vett a szópárbajokban, kérdésekkel és megjegyezésekkel bombázták az előadókat. A konferencia anyaga hamarosan könyv formában és online is hozzáférhető lesz.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez