A Whiskypártiak rumba fojtják a bánatukat

Az infláció, a valuta gyengülése már odáig taszította a venezuelai whiskyfogyasztókat, hogy ráfanyalodtak a hazai rumra. Érthető, egy nem túl öreg Chivas Regalért is elkérnek egyhavi minimálbért.

A válság egyik következménye Venezuelában, hogy a Skóciából származó, de hovatovább nemzetivé vált ital, a whisky a magas ára miatt elérhetetlenné vált az átlagemberek számára. Miközben a Scotch-nak a drágulás miatt többé-kevésbé befellegzett, a helyi nemzeti ital, a rum – beleértve az 1700-as évek óta ismert márkát, a Santa Teresa-t – egyre nagyobb mértékben átveszi a helyét. A jelenlegi arányokra jellemző, hogy a helyi rum üvegje 8 dollárért megkapható, a Johnnie Walker Black azonban már 25 dollárnál tart. Az utóbbi kategória eladása 2012-ről 2013-ra legalább a harmadára zsugorodott, a rumé pedig nőtt több mint a negyedével. A skót whisky szövetség kénytelen volt a kilencedik leghűségesebben fogyasztó nációk egyikét, a venezuelait „lefokozni”: a rangsor kilencedik helyéről „leitták” magukat a tizennegyedikre.

A 60 százalékot is meghaladó tavalyi infláció az ország valutaproblémáival kiegészítve valóban megfékezte az importot, azt pedig fájdalommal számolták ki bennfentesek, hogy egy 18 éves Chivas Regal ára hovatovább eléri az egyhavi minimálbér összegét. Öröm az ürömben, hogy a rumtermelés fellendült, olyannyira, hogy a nemzetközi piacon mind nagyobb sikerrel szerepel a Santa Teresa, tavaly a rumok nemzetközi aranyérmét is elnyerte Londonban, az itóka ott rendezett világversenyén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez