Több száz halottja van az agyhártyagyulladás-járványnak Nigerben

A legutóbbi adatok szerint legkevesebb 265 ember halt meg agyhártyagyulladásban Nigerben. A járvány az év elején ütötte fel a fejét a koldusszegény nyugat-afrikai országban, ahol nincsen elegendő oltóanyag ahhoz, hogy megfékezzék a betegség terjedését.

Az első megbetegedéseket még január elején regisztrálták az orvosok, január és május között 3856 beteget vettek nyilvántartásba. A járvány Niger nyolc tartományából ötben ütötte fel a fejét. A fővárosban, Niameyben a legsúlyosabb a helyzet, ahol a legtöbben estek áldozatául a gyilkos kórnak. A nigeri kormány a járvány visszaszorítása érdekében az érintett régiókban bezáratatta az iskolákat, és áprilisban országos oltási kampányt rendelt el, hogy védelmet biztosítson a 2 és 15 év közötti korosztálynak. Komoly problémát jelent azonban, hogy nincs elegendő oltóanyag, ami miatt nem sikerült visszaszorítani a megbetegedések számát. Áprilisban még 85 halálos áldozatról számoltak be a hatóságok, azóta ez a szám 265-re emelkedett.

A nigeri egészségügyi hatóságok jelezték, hogy a szükséges oltóanyagnak csak a fele áll a rendelkezésükre, ezért külföldi donoroktól és a nemzetközi közösségtől várnak segítséget a hiányzó mennyiség beszerzéséhez. A mostani járvány kórokozója a meningitisz W-135 C.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez