Hova tűnt 4 és fél millió dollárnyi segély Beninben?

A holland kormány felfüggesztette a fejlesztési segélyek folyósítását Beninek, miután 4,5 millió dollárral nem tudtak elszámolni az ottani hatóságok.

A holland kormány 4,5 millió dollárt utalt át a benini vízügyi minisztériumnak egy ivóvíz projektre. A pénz azonban nyomtalanul eltűnt, és a projektet sem valósították meg, ezért a holland kormány azonnali hatállyal felfüggesztette a fejlesztési segélyek folyósítását az afrikai országnak. A holland miniszterelnök-helyettes, Lilianne Ploumen közleményben jelezte: már jó ideje gyanakodtak arra, hogy a segélypénzeket elsikkasztják, és a vizsgálatok ezt most igazolták.

A holland kormány vizsgálatából kiderült, hogy a benini vízügyi minisztérium a hollandok beleegyezése és tudta nélkül utalta ki a pénzeket, melyeknek ezt követően nyomuk veszett. Ráadásul az összeg jelentős részét egy nemrég létrehozott és bejegyzett rejtélyes cég számlájára utalták.  A cégről semmit sem tudni, és az sem tisztázott, hogy kik alapították és kik üzemeltetik. A holland kormány jelezte, hogy mindez elfogadhatatlan, és nem tűrik tovább. Ezért mindenfajta kétoldalú segélyezési projektet felfüggesztenek a benini vezetéssel szemben, amíg nem kerül elő a pénz. A benini kormánytól pedig azonnali lépéseket várnak az ügy megoldása érdekében.

Hollandia a nyugat-afrikai ország egyik legfontosabb donora. Becslések szerint legalább 50 millió euróval járult már hozzá az elmaradott ország infrastruktúrájának fejlesztéséhez. Az EU emellett további 20 millió euróval támogatta Benin ivóvízhálózatának kiépítését, fejlesztését és rendbetételét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez