Hétpróbás világkampány a rák ellen

Ha rendszeresen takarítunk, az is sokat segít. De jó, ha mellőzzük a fehér kenyeret, a szalonnát vagy a sonkát. Mindig állva telefonáljunk, mert akkor is fizikai aktivitást végzünk – hirdeti a World Cancer Research Fund.

Minden második ember rákot kap az élete folyamán. Ez részben azzal függ össze, hogy tovább élünk, de főként azzal, hogy egyre többet eszünk és egyre kevesebbet mozgunk. Ezért a világkampány erre koncentrál:

1. A mozgás életmentő a rák szempontjából is. Még a rendszeres takarítás is sokat segít. Ha 200 kalóriát akarunk leadni, akkor 21 percet úszni, vagy 25 percet kocogni kell. A tudósok kalóriakalkulátort mellékelnek a kampányhoz.

2. Együnk sárgarépát! Ez hozzásegíti a szervezetet ahhoz, hogy megvédje magát a ráktól.

3. Felejtsük el a fehér kenyeret, sőt az olasz tésztákat is! A rizs se nagyon jó. A rozskenyér viszont melegen ajánlott. A teljes kiőrlésű kenyér pedig valósággal csodát tesz – már ami a bélrák elkerülését illeti.

4. Só helyett használjunk fűszereket! A sok só irritálja a belső részeket.

5. Tartsunk minden héten egy vegetáriánus napot! A vörös húsok ugyanis nagyon nagy kockázatot jelentenek. Különösen a szalonna, vagy a sonka fogyasztása növeli meg a bélrák kockázatát.

6. Mindig állva telefonáljunk! Ilyenkor ugyanis önkéntelenül járkálni fogunk, és ez is fizikai aktivitást jelent. Maguk a kutatók sem tudják, hogy pontosan miért, de a napi 30 perces fizikai aktivitás a lehető legjobb védelmet biztosítja a rák ellen.

7. Ebből a célból talán a legjobb az esti séta. Ne üldögéljünk a televízió előtt, hanem sétáljunk a nap végén! Félórás sétával nagyon sokat tehetünk azért, hogy megerősödjön a szervezetünk immunrendszere.

A világkampány szervezői igyekeztek egyszerű és könnyen betartható tanácsokat adni, hogy elkerülhessük a rákot, mely minden második embert fenyeget a fejlett civilizációkban.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez