Miért veszekszik folyton a kínai férj és a vietnami feleség?

Csakis zöldkártyával vállalhatnak munkát a külföldiek Kínában, ennek megszerzése viszont szinte emberfeletti kitartást igényel. És persze addig is élni kell valamiből. A több ezer eset nagy vitát vált ki a világhálón.

A nagy nőhiány miatt több ezer kínai férfi választott magának vietnami menyasszonyt. Egyedül a dél-kínai Csangcsou városában több mint 2000 vietnami feleség él, akik közül csupán tízen kaptak zöldkártyát, mellyel legálisan vállalhatnak munkát és kórházi kezelésre is jogosultak. Az engedélyt nem a helyi hatóságok, hanem a belügyminisztérium osztogatja Pekingben. A feltételek szigorúak: ötéves házasságot kell igazolni egy kínai állampolgárral, és rendelkezni kell valamiféle megélhetést biztosító vállalkozással, vagy tudással, diplomával. Ezek a nők azonban éppen azért érkeztek Kínába, mert nem volt egy vasuk sem. Otthon sem tudtak boldogulni szaktudás és pénz nélkül.

Mihez kezdenek így? Először is meg kellene újra kötni a házasságot – ezúttal kínai szokás szerint. Ezt viszont sokan elkerülik, mert pénzbe kerül. Sok vietnami anyának már 8-10 éves gyereke is van, de hivatalosan még mindig nem számít házasnak Kínában. Így nem folyamodhat zöldkártyáért sem. Aminek az is kínos következménye, hogy egy esetleges hazautazáskor újra vízumot kell kérnie Kínába. A vízum árát ugyanakkor drasztikusan megemelték: 168 jüanról (7.300 forint) 800 jüanra (35.000 forint).

Zöldkártya hiányában csak illegálisan vállalhatnak munkát a vietnami nők Kínában. A gyárakban így 2000 jüan körül keresnek. Ez önmagában nem is rossz pénz, csakhogy nem mellékelhetik a fizetési papírt a belügyminisztériumi kérelemhez, hiszen illegális munkavállalók. Ráadásul ha nincs zöldkártya, akkor nemcsak az anya, de a gyerek sem létezik mint kínai állampolgár. Vagyis nem veszik fel az ingyenes állami óvodába és iskolába, nem fogadják az állami kórházakban.

A nehéz helyzetért sok vietnami feleség a kínai férjet okolja, mondván, nem erről volt szó a lánykérés idején. A felmérések szerint állandó a veszekedés a kinai-vietnami vegyes családokban. Mindennek persze elsősorban a gyerekek isszák meg a levét, akik papíron nem léteznek. Miközben mindenütt idegenek: Vietnamban kínainak, Kínában külföldinek számítanak.

Kép: Europress/AFP

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez