Óvszernap és egyéb furcsa japán ünnepek

A múlt héten adtunk hírt a japán Arany Hétről, tele szép ünnepnapokkal. De azt tudta-e, hogy tegnap volt az óvszernap is a szigetországban?

Persze a furcsa japán ünnepnapok sora itt nem ér véget. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de májusban sok szerelemhez kapcsolható ünnep van az országban. Még olyan is, amelyiken az életünket kockáztatjuk, ha szeretkezünk. Nézzük, hogyan.

Japánban szinte minden nap valaminek az évfordulója, a japánok mindig találnak okot arra, hogy ünnepeljenek. Ez azért van, mert gyakorlatilag bárki beiktathat valamilyen évfordulót vagy ünnepnapot a naptárba. A hivatalos Évforduló Egyesület nyomon követi ezeket a dátumokat, és számon tartja, hogy melyik nap minek a napja. Pénzért bárki regisztrálhat magának egy saját különleges napot, amit az egyesület hivatalosan elismer. Ennek a díja 100 ezer jen, körülbelül 220 ezer forint.

Persze nem mindenki hajlandó fizetni azért a szervezetnek, hogy regisztráljon egy évfordulót. A legtöbb esetben inkább cégek, vagy szervezetek fizetnek azért, hogy a már meglévő évfordulókat marketingkampányokhoz használhassák fel. A japánok a hivatalos évfordulókon kívül nem hivatalos napokat is tartanak, ilyenkor az emberek csak úgy élveznek egy tevékenységet, közösen. Ilyen például a nem hivatalos „Star Wars” nap, amikor spontán összejönnek a Csillagok Háborúja rajongói, és eltöltenek együtt egy napot. Így az élet sokkal érdekesebb, mint mindig a hivatalos napra várni.

Május 6. – Óvszernap (Gomu no Hi)

Az 5-ös szám japánul „go” (), a 6 () írásjegyének pedig „mu” olvasata is van. A kettőt összeolvasva gomu jön ki, ahogyan a gumit mondják. Persze itt leginkább az óvszert értik alatta. Így lett tehát 5. hó 6. a gomu nap. Az óvszer napján leginkább az a trendi, ha valaki óvszerrel a szájában pózol.

japannapgomuhi1

japannapgomuhi2

Május 9. – Vallomás nap (Kokuhaku no Hi)

Valójában ezt a napot a dezodorokat és testápolókat gyártó Unilever Japan regisztrálta. A férfiak kinyilváníthatják szerelmüket, valódi érzéseiket a lányoknak. Majdnem úgy, mint a Valentin-napon.

Május 13. – Májusi vihar nap

Ez nap gyakorlatilag 3 hónappal követi a Valentin-napot. Ilyenkor hűlnek ki azok a kapcsolatok, amelyek Valentin-napon kezdődtek. Rendszerint ez a szakítások napja. Májusban ebben az időszakban heves, hirtelen viharok, esőzések és szelek a jellemzőek Japánban. Ahogy mondják: a vihart mindig szivárvány követi. Így próbálják a szakítást túlvészelni, mint egy múló vihart, és várják utána a szivárványt.

stormday

Május 15. – Harisnya nap

Azt mondják, 1940-ben ezen a napon jelent meg a világ első nejlonharisnyája, melyet egy amerikai cég, a Du Pont dobott piacra. Fogalmunk sincs, hogy a japánok miért foglalkoznak azzal, hogy mikor adták ki Amerikában az első nejlonharisnyát, de mivel a harisnyának divatja van az egész világon, talán úgy a tisztességes, ha ők is megemlékeznek róla. És persze ez jó ürügy arra, hogy a lányok szexi harisnyás képeket osszanak meg magukról a Twitteren.

harisnya01

Május 16. – Szexmentes nap

Ezen a napon nem szeretkezhetnek az emberek, különben azt kockáztatják, hogy meghalnak három éven belül. Ez egy Edo korban (1603-1868) íródott pornográf könyvben olvasható. A címe: Cujabanasi Makurabako (艶話枕筥). A könyvben leírt „babonát” ma is tartják.

Május 23. – A csók és a szerelmeslevél napja

Japánban 1946-ban ezen a napon vetítették az első olyan filmet, amelyben volt csókjelenet. Emiatt hozták létre ezt az ünnepet. Ugyanerre a napra esik a szerelmeslevél napja is. A dátumot a japán filmgyártó cég, a Shochiku (Socsiku) választotta, amelynek „Szerelmeslevél” című filmje 1998-ban került a mozikba. Hogy miért ez a nap? A szerelmeslevél japánul koibumi (恋文), ami hasonlít arra, hogy ko (5) fu (2) mi (3). 523= május 23.

rfgdfgdfgvdf

Nos, valóban úgy tűnik, hogy a május Japánban a romantika hónapja. Tessék tartózkodni a szextől 16-án, persze csak ha adunk az Edo-kori emberek szavára.

(Fotó:Twitter, Wikipedia,

(Visited 12 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez