Észak-Korea: felszólítás nélkül lövünk!

17 dél-koreai őrnaszád megsértette Észak-Korea parti vizeit – állítja a hadsereg közleménye. Felszólítás nélkül lőni fogunk, ha nem hagyják el a vizeinket – közölték Phenjanban.

Keserűen meg fogják bánni, ha tüzet nyitnak – válaszolták a dél-koreai hadügyminisztériumban. Szöulban egyébként cáfolták, hogy megsértették volna Észak-Korea parti vizeit a Sárga-tengeren. A két Korea között nincs rögzített határvonal a tengeren. 1953-ban csupán fegyverszünetet kötött egymással Észak és Dél. Többször volt tűzpárbaj az északi és a déli flotta között: 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben áldozatok is voltak. Tavaly is volt lövöldözés, de csak figyelmeztető jellegű.

Észak-Korea ifjú diktátora rendszeresen nukleáris háborúval fenyegeti meg Dél-Koreát, az USA-t és Japánt. Kim Dzsongunt meghívták Moszkvába a Győzelem napi ünnepségekre. Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta kezdetben, hogy a diktátor meg is jelenik Moszkvában, de néhány napja Phenjan lemondta a látogatást, mondván: Kim Dzsongunnak más fontos feladata van hazájában, a világtól elzárkózó kommunista államban, Észak-Koreában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez