Mutasd a szalagod, megmondom ki vagy! A György-szalag metamorfózisa

Az előző rendszer nagyhatalmi státuszának visszaállítására törekszik Moszkva – gondolják sokan az orosz külpolitikát szemlélve. Különbözően reagálnak erre az egykori szovjet tagköztársaságok. Az elhatárolódás egyik formája a Győzelem napi ünnepséghez, pontosabban annak egyik jelképéhez, a György-szalaghoz kapcsolódik. Sokan leváltották már a narancs-fekete pántlikát.

A Szent György Rendet még II. Katalin cárnő alapította 1769. november 26-án. A narancssárga-fekete csíkos érdemrenddel az orosz-török háború (1768-1774) hőseit tüntették ki. A II. világháborús katonák a Németország fölötti győzelemért kapták. A rendszerváltás után nagyon divatos lett ilyen szalagot hordani, tiszteletből a Nagy Honvédő Háború veteránjai felé.

Tavaly óta újabb jelentést kapott a György-szalag. Ma sokak szemében az orosz külpolitikai agressziót jelképezi. Úgy tűnik, több posztszovjet állam is szabadulna ettől a negatív felhangtól.

Mindenekelőtt természetesen Ukrajna. Kijev a múlt hónapban minden kapcsolatot megszakított a szovjet időszakból örökölt hagyománnyal. Eltörölte az Oroszországban használatos Nagy Honvédő Háború kifejezést. A II. világháború végét az idén Európa nagy részével együtt már az ukránok is május 8-án ünneplik, az oroszoknál egy nappal korábban. A narancs-fekete szalagot pedig sárga-kékre cserélték.

A nyugati-orosz konfliktusban sajátságosan lavírozó Alekszandr Lukasenko szintén megalkotta saját jelképét. Mostanában almafavirággal díszített piros-zöld szalag alatt dagadnak a büszkeségtől a belorusz keblek. Sőt az Európa utolsó diktátoraként emlegetett államfő a Győzelem napját nem Moszkvában, hanem Minszkben tölti majd holnap.

Ahogy a balti államokban, úgy Moldovában sem piros betűs nap május 9. Az európai integráción dolgozó politikusok fokozatosan próbálták leépíteni az orosz ideológiai befolyást. A Liberális Párt képviselői pedig pénzbírsággal sújtották volna a György-szalagot viselőket.

A közép-ázsiai országok főleg saját zászlaik színeit használják. Az Oroszország szoros szövetségesének számító Kazahsztán az idén kék-aranyra cserélte a Győzelem napi szalagot. Kirgizisztánban piros-sárgával díszítik a köztereket, Üzbegisztánban zölddel, Türkmenisztánban Gurbanguli Berdimuhamedov elnök kedvencével, fehérrel. A tádzsik fiatalok és értelmiségiek nem hivatalosan felszólítottak a György-szalag viselésének bojkottjára, így tiltakozva az orosz befolyás ellen.

A kaukázusi államok közül Örményországban történt változás. Ott idén emlékeznek az örmény népirtás 100. évfordulójára. A Török Birodalom által legyilkolt több mint egy millió embert egy lila virág jelképezi szerte az országban.

Kép: Europress/AFP

(Visited 22 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez