Lerombolják a kunyhóvárost a szupergazdag Gangnam szomszédságában

A „Gangnam Style” című dalból is ismert csillogó, gazdag Gangnam negyedének árnyékában egy nyomornegyed lapul meg Szöulban. A tervek szerint ezt most felszámolják.

Dél-Korea fővárosában luxus életviteléről ismert a Gangnam kerület, melynek szomszédságában a 80 éves Kim néni szénnel próbálja fűteni kétszobás kunyhóját. A Guryong nyomornegyedben nagyjából 2 ezren élnek. Lebontása várhatóan nyáron kezdődik, miután a fejújítások terve évekig húzódó vitába csapott át a város, a kerület, a fejlesztők és a lakosok között.

A Dél-Korea gazdasági csodájából kimaradt Guryong kerület komor szimbóluma a növekvő egyenlőtlenségeknek egy olyan országban, ahol az idősek közel fele szegénységben él. Kim özvegyasszony, a fiával osztozik a szűk, fából épült kunyhón. Örömmel készül elhagyni a tűzveszélyes nyomornegyedet, ahol az a templom is leégett öt hónapja, ahová ő is járt.

SKOREA-SOCIETY-POVERTY
Félek, hogy meghalok, ha továbbra is itt fogok élni”- mondta. „Egy kicsivel jobb helyen szeretnék meghalni.”

Férje 30 évvel ezelőtt hunyt el szívrohamban, aztán Kim asszony beköltözött a termőföldből lett nyomornegyedbe. Ideiglenesen munkát vállalt építkezéseken, és egyszer még takarítónőként is dolgozott egy közeli sokemeletes lakóházban. Később már ez ilyen munkalehetőségek is megszűntek.

Nagyon irigylem őket”- mondja az idős hölgy a karnyújtásnyira lévő Gangnam lakóiról a kunyhója előtt, ami túl kicsi ahhoz, hogy befogadja a riportereket. „Minden nap imádkozom azért, hogy egy napon a gyerekem is úgy éljen, ahogy ők.”

Kim, akinek élete a kormány havi szociális támogatásától függ, a sarkon található közös vécét használja, a nyilvános fürdőben fürdik és mos. A kormány támogatása egyébként 200 ezer won (49 ezer forint) egy hónapban.

Tavaly decemberben a kerületi és városi tisztviselők végre megállapodtak, így a tervek szerint ezer, alacsony költségű lakás épül a nyomornegyedben lakók számára. A korábbi tervek kudarcai miatt azonban nagyon sokan nem hiszik el azt, amit a város ígér nekik. Mást azonban nem tehetnek, minthogy reménykednek: hátha most mégis. 

Meg kell várni, hogy mi lesz” – mondja egy 79 éves lakos. „Őszintén szólva nincs már erőnk, szóval nem tehetünk mást, minthogy azt tesszük, amit a hatóságok mondanak nekünk.”

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez