Tizennyolc évet kapott a gyerekgyilkos rendőr

Tizennyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Venezuelában azt a rendőrt, aki Táchira városában lelőtt egy 14 éves tüntetőt. A venezuelai ügyészség pénteken bejelentette, hogy a 23 éves Javier Mora rendőrt közvetlen felelősség terheli Kluiberth Roa haláláért. A fiatal fiú életét egy közvetlen közelről kilőtt gumilövedék oltotta ki.

A meggyilkolt Kluiberth Roa ügyét képviselő jogászok csoportját vezető Henry Flores a sajtónak elmondta, hogy a vád alá helyezett rendőr elismerte tettét, amiért a törvény teljes szigorával vonták felelősségre.

A Roa-incidenst követően ellenzéki aktivisták, ügyvédek és diákok is arra szólították fel a kormányt, hogy vonja vissza azt a rendeletet, amely feljogosítja a venezuelai belügyi szerveket arra, hogy éles lőszert vessenek be. Az emberi jogi ombusdsman, Tarek William Saab több esetben is kizárta annak a lehetőségét, hogy Roa halála és az újonnan elfogadott tömegoszlatási eljárások között bármiféle összefüggést lenne érdemes keresni.

A bíróság ítélete szerint előre megfontolt gyilkosságról volt szó, amelyet súlyosbító körülménykényt az államot képviselő egyenruhás követt el a szolgálati fegyverével. A rendőr azért kapott a 30 éves maximális büntetés helyett 18 év letöltendőt, mert beismerte tettét..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez