Gyilkossággal vádolják Kadhafi egyik fiát

Egy futballista meggyilkolásával vádolják a diktátor fiát, aki maga is profi focista volt. Szaadi Kadhafi apjának bukása után Nigerbe menekült. Onnan kiadták, és most bírái elé került Tripoliban.

Szaadi Kadhafi ügyvédei kérték a bíróságot, hogy halassza el a tárgyalást, mert nem volt idejük felkészülni. A bíróság eleget tett kérésüknek: a tárgyalást júliusra halasztotta. Szaadi Kadhafi rövid ideig Olaszországban volt hivatásos labdarúgó. Hazatérve egy futball csapatot kapott apjától, aki akkor Líbia mindenható diktátora volt. Nem sokkal ezután a labdarúgó szövetség elnöke lett. Ebben a minőségében okozta állítólag egy futballista halálát. Másokat pedig börtönbe csukatott, ha nem volt megelégedve a teljesítményükkel.

Kadhafi másik fia, Szaif al-Iszlam Kadhafi is előzetesben van Líbiában. Az ő kiadatását kérte a hágai nemzetközi bíróság. A Kadhafi rendszer utolsó éveiben ő volt a második számú vezető, ezért a diktatúra sok bűncselekményéért őt tartják felelősnek. Csakhogy nem lehet bíróság elé állítani Szaif al-Iszlam Kadhafit, mert az ország egyik leghatalmasabb milíciája Zintanban nem adja ki a központi hatóságoknak. Líbia, melynek állama tulajdonképp megszűnt, korábban elutasította Szaif al-Iszlam kiadatását a hágai nemzetközi bíróságnak. Közben egy francia bírósági vizsgálat is folyik Sárközy egykori köztársasági elnök ellen, melyben perdöntő lenne Szaif al Iszlam Kadhafi tanúskodása. Korábban Kadhafinak ez a fia azt állította: 2007-ben 5 millió euróval támogatták Sárközy választási kampányát. Sárközyt meg is választották Franciaország köztársasági elnökének. Természetesen tagadja, hogy pénzt fogadott volna el Kadhafitól. Sárközy vezette azt a nemzetközi koaliciót, mely előidézte Kadhafi bukását 2011-ben. Kadhafi vagyonának jórésze a hírek szerint külföldi bankokban van. Az iszlamista milícia azért nem engedi szabadon Szaif al Iszlam Kadhafit, mert rá akarja tenni kezét a pénzre, melyet szakértők 40-50 milliárd dollárra becsülnek.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez