Gyilkos plüssállatok a taxik orrán

Le kellett vennem a taxim orráról a játékmackót, mert senki sem mert beülni hozzám – panaszkodik egy hondurasi taxisofőr. A fővárosban ugyanis elterjedt, hogy a taxik orrán trónoló különböző plüssállatok azt jelzik, hogy a sofőr valamelyik bűnbanda tagja vagy lekötelezettje.

Hondurasban évekkel ezelőtt  szokássá vált, hogy a sofőrök autójuk szélvédője mögé vagy a jármű orrára egy játékfigurát erősítettek: volt mackós, békás, pókos, szupermenes és nyuszis taxi  – minden más állatka mellett. Az utóbbi időben azonban nagyon elszaporodtak a taxis gyilkosságok, az utasok kifosztása és ezzel együtt szárnyra kelt a mackók ,,igaz” története. Aki majmot tesz az autójára, az az egyik banda tagja, aki mackót tesz, az a másiké. S a plüssállat azt is jelentheti, hogy a sofőr nem tudta kifizetni a védelmi pénzt, így az utasokat szabad prédának ajánlja a bandák számára.

A rendőrség már többször  utána járt ezeknek a híreszteléseknek és teljesen alaptalannak nyilvánította őket, az utasok és a taxisok azonban hajthatatlanok. Szerintük ugyanis a hivatalos szervek a védelmi pénzek rendszerét sem ismerik el, pedig aki bármilyen vállalkozásba kezd Hondurasban, az tudja, hogy előbb vagy utóbb megjelennek nála és fizetnie kell: a pénzével vagy az életével. A bandák ezt az összeget ,,háborús adónak” nevezik.

A taxisok szerint vannak szerencsésebb kollégák, akik csak egy bandának fizetnek, de vannak olyanok is, akiket több ,,szervezet” is felkeres és akkor már nehéz kifizetni az alkalmankénti  3-5 ezer dolláros összeget.

Hondurasban a statisztikák szerint havonta átlagosan hét taxisofőrt gyilkolnak meg – szinte mindig a rivális bandák bosszújáról van szó. De elterjedt az is, hogy az utasokat fosztják ki vagy egész  buszokat állítanak félre akár a városokban is és minden utastól minden értékét elveszik.

Ezért is  indulnak útnak a hondurasiak tömegesen az Egyesült Államok felé a ,,halál országútján” vagy ülnek fel a Bestia nevű ,,halálvonatra” abban a reményben, hogy megússzák és mégis elérik az ígéret földjét. Eközben otthon a taxisok panaszkodnak, a rendőrség pedig biztosítja őket, hogy rosszul látják – az országban nincsenek védelmi pénzt szedő bandák….

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez