Kitörték a mobilt a szelfiző ottomán herceg kezéből

Szobrot avattak a hét végén Törökországban. Az igazán unortodox alkotás egy hajdani herceget ábrázol, amint éppen szelfit készít magáról, egy hídon pózolva. Annyira kiverte valakiknél a biztosítékot, hogy az illető lefűrészelte az uralkodói sarj kezében tartott mobiltelfont.

A Fekete-tenger menti hegyekben megbújó Amasya fontos szerepet játszott Törökország történelmében. A korai ottomán korban ide küldték az ifjú hercegeket, hogy felkészítsék őket az uralkodásra. Az Ottomán Birodalom több uralkodója is itt látta meg a napvilágot. Ami nem elhanyagolható tény a mostani Törökországban, amely egyre gyakrabban tekint vissza a régmúlt dicsőségére.

A hét végén szobrot lepleztek le a városban, az alkotás természetesen a fényes tegnapelőttre emlékeztet: egy ifjú herceget mintáz. Nevezetesen állítólag Nagy Szulejmán fiát, a 16. században élt Musztafát. És, hogy a múltat és a jelent összehozzák, csavar is volt a szoborban: A fiatal férfi mobilt tartott a kezében, azzal szelfizett a hídon. Azért múlt időben, mert a telefonnak rövid időn belül lába kélt.

törött

Már a felavatás pillanatában élénk vita robbant ki az interneten. Voltak, akik kifejezetten díjazták a 21. századi ötletet, és persze akadtak olyanok is, akik nem. A város ellenzéki parlamenti képviselője, Ramis Topal például úgy vélekedett Twitter-bejegyzésében, hogy a szobor nem vicces, hanem közpénzek elherdálása. A városatyák, élükön Cafer Ozdemir polgármesterrel viszont úgy vélik: semmi rossz nincs abban, ha egy szelfiző herceg is vonzza a hercegek városába látogató szelfiző turistákat. Ezzel kicsit sem homályosítják el a régmúlt fényét, sőt.

Ennek ellenére mostanra eltűnt a mobil Musztafa herceg kezéből: valakik megrongálták a szobrot. Pontosabban azt a részét, amelyik a 21. századi csavart adta a régmúlt dicsőségét megtestesítő alkotásnak. A rendőrség nem indított nyomozást, bár sokak szerint büntetést érdemel a tettes. A Today’s Zayman című lapnak az egyik helybéli férfi azt mondta: jóllehet szerinte nem volt ildomos gúnyt űzni a szelfizéssel  Musztafa hercegből, vagy bármilyen fontos történelmi személyiségből, de azért azt, aki megrongálta a szobrot, fel kell kutatni és meg kell büntetni.

Miután tegnap a herceg kardját is megrongálták, ma már rendőrök vigyázzák a szobrot Amasya városában, melynek történelmi levegője és szépen megőrzött régi faházai egyre több turistát vonzanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez