A halál vámszedői- dollármilliomos emberkereskedők

Egy sorszámot kapnak néhány ezer dollár lefizetése után az Európába készülő családok valahol Líbiában vagy Szudánban. Útjuk gyakran a Földközi-tenger mélyén ér véget. A palermói ügyészség 526 oldalas jelentést készített az emberkereskedelemről, amely két év alatt a tízszeresére nőtt a Földközi-tengeren.

850 ember fulladt a vízbe Líbia partjainál április végén. Eddig ez volt a legszörnyűbb katasztrófa, de semmi garancia nincs arra, hogy ne ismétlődjön meg még nagyobb méretekben. A kivándorlási vágy ugyanis csillapíthatatlan Afrikában, ahol az általános nyomorúság és a háborús közállapotok családok ezreit készteti menekülésre. Hova fordulnak a kivándorolni vágyó családok Afrika északi részén? Emberkereskedőkhöz, akik általában szoros szálakkal kapcsolódnak a titkosszolgálathoz Szudánban vagy Libiában. A család nagyságához mérten néhány ezer dollárt kell leperkálni. És mit kapnak cserébe ? Azt a reményt, hogy egy menekülttáborban kötnek ki, valahol Olaszországban.

2014-ben 219 ezer menekült érkezett ezekbe a táborokba Olaszországban. Ez a tízszerese annak, ami 2012-ben volt. Itália az Európai Unióhoz fordult, mert egyedül nem képes megbirkózni a problémával. Sokan felvetik a prevenció fontosságát. Csakhogy Líbiában Kadhafival még meg lehetett állapodni. A diktátor bukása után viszont olyan kaotikus állapotok alakultak ki, hogy nincs kivel tárgyalni. Szudánban az állam elvben működik, de vezetője a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által keresett személy. Vele sem könnyű zöldágra vergődni.
Közben pedig az emberkereskedők vígan bezsebelik a dollármilliókat! Fennáll a gyanú, hogy olykor szándékosan süllyesztenek el egy-egy rozoga hajót. Így ugyanis nincsen senki, aki reklamálhatna, hogy a befizetett több ezer dollárért nem kapott jóformán semmit.

Az Európai Unió kivezényli a hadiflottát, de az csak az olasz partok közelében léphet fel. Líbia partjainál nyilvánvalóan tehetetlen. Korábban a francia fegyveres erők távozó vezérkari főnöke azt javasolta: a nyugati hatalmak afrikai szövetségeseikkel együtt vonuljanak be Líbiába, és csináljanak ott rendet. A franciák a tervezetet kiküldték Washingtonba, de Obama elnök nemet mondott. A kétes eredményű afganisztáni és iraki beavatkozás után nem akar újabb katonai akciót külföldön. Ennek híján viszont tovább folytatódik az emberkereskedelem, mely néhány embernek vagy szervezetnek dollármilliókat hoz, az afrikai menekülteknek viszont mind nagyobb része végzi a hullámsírban, valahol a Földközi-tengeren.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez