A 89 éves Fidel Castro rákattant a netre

Erről számolt be a francia államfő, aki 50 percen keresztül beszélgetett a kubai forradalom vezérével, aki 2008-ig diktátorként irányította a szigetországot. Francois Hollande ezt megelőzően Raul Castroval, az ország jelenlegi elnökével tárgyalt Havannában.

Fidel Castro szellemileg friss, rendkívül élénk a korához képest. Az interneten tájékozódik. Kubában ez nem sok embernek adatik meg, mert az internet ellenőrzése az állambiztonság egyik legfőbb feladata. Fidel Castrot ma már elsősorban nem a politika érdekli hanem a mezőgazdaság és az időjárás. Minderről Francois Hollande számolt be a francia sajtónak.

A francia elnököt a rezidenciáján fogadta Kuba ex diktátora- neje és két gyermeke társaságában. Fidel Castrot agyi katasztrófa érte, ezért is mondott le elnöki posztjáról és adta át azt öccsének, Raul Castronak. Mozgásán és beszédén ma is érződik a betegség, de szellemileg friss. Ma is épp úgy szeret beszélni, mint a forradalmi időkben, amikor órákig szónokolt Havanna főterén.
Franciaország Kuba legfontosabb partnere Európában. Ebben az is szerepet játszik, hogy a francia baloldal sokáig szimpatizált a kubai forradalommal. Mitterrand szocialista elnök is találkozott Fidel Castroval, aki fel is idézte ezt a találkozót. Francois Hollande elnök lázas diplomáciai aktivitással próbálja meg népszerűségét növelni hiszen az igen alacsonyan áll Franciaországban.
Kuba viszont egyre másra aratja a diplomáciai sikereket. Raul Castro elnök nemrég még Moszkvában vett részt a Győzelem napi ünnepségeken. Ezt követően a Vatikánban fogadta őt a pápa, aki négy hónap múlva Kubába látogat. És Raul Castronak sikerült elérnie azt, amit híres bátyjának sohasem: az enyhülést az Egyesült Államokkal, mellyel szemben Fidel Castro sikerre vitte a kubai forradalmat az ötvenes évek végén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez