A rabszolgák utódai visszatérnek a rabszolgapartra, Ghánába

Bob Marley özvegye az arca a kampánynak, melynek célja, hogy minél több fekete afrikai térjen vissza Amerikából és Európából a fekete kontinensre, és mindenekelőtt Ghánába. Ez az ország iktatta először törvénybe a hazatérés jogát.

Körülbelül 3000 olyan USA állampolgár él Ghánában, aki nem is akar visszatérni az Egyesült Államokba- legfeljebb csak turistaként. A 26 milliós országban ez nem sok, de kezdetnek megteszi. Kik választják a hazatérést? Többnyire a nyugdíjasok. Jerome Thompson például már 11 éve él az óceán partján, nem messze Accra városától. 2000-ben járt errefelé először egy turista csoporttal. Rájött arra, hogy amerikai nyugdíja itt sokkal többet ér: az USA-ban több millió dollár egy ilyen ház. Itt pedig minden nap az óceán altat el, és arra is ébredek- mondja az amerikai kisnyugdíjas.

15 millió rabszolgát szállítottak Afrikából Európába és onnan Amerikába. Körülbelül 200 millió olyan ember él ma a világban, aki a rabszolgák leszármazottjának tekinthető. Köztük például Claudette Chamberlain asszony. Jamaica szigetén született, de élete nagy részét az USA-ban és Nagy Britanniában töltötte. Aztán ellátogatott Ghánába, és rájött arra: ott szeretne élni! Feladta fogorvosi hivatását és vendégházat nyitott az óceán partján, nem messze Accratól. A vendégei szinte kizárólag olyanok, mint ő maga: a rabszolgák leszármazottai, akik a gyökereket keresik. Van, aki DNS vizsgálatokat is végez, de a többség beéri annyival: itt jobban élhet az amerikai nyugdíjából, mint otthon. Van még egy fontos szempont: Ghánában az ország vezetői is feketék. Az USA-ban hiába lett elnök Barack Obama, sok fekete úgy érzi: másodrangú állampolgár a saját hazájában.

Persze a Ghána iránti lelkesedés hamar lelohad, ha szembekerülnek a hatóságokkal. A belügyminisztérium intézi a bevándorlási ügyeket – csigalassúsággal. Hat hónap a hivatalos elintézési idő, de még a legendás énekes, Bob Marley özvegyének is éveket kellett várnia arra, hogy megkapja azt a tartózkodási engedélyt, mellyel hátralevő életét ősei szülőföldjén Ghánában töltheti el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez