Száraz ünneplés-piatilalom az érettségi banketten?

Limuzin, divatos ünneplőruha, menő smink és frizura. Nem egy filmfesztivál, hanem az orosz érettségi ünnepség kellékei ezek. Június második felében szokták ellepni az utcákat az ész nélkül nagyzoló tinik. Az egyébként jól megérdemelt bankett kereteit szabályozná most a hírhedten homofób szentpétervári képviselő, Vitalij Milonov.

Alkoholtilalmat rendelnének az érettségi bankett napjára a második orosz fővárosban. A javaslatról a hét végéig dönt Szentpétervár kormányzója, Georgij Poltavcsenko a város képviselő-testületével egyetértésben

Némileg eltér az orosz középiskolai oktatás az itthonitól. Mivel ott 10-11 osztályos a képzés, a diákok 16-17 évesen érettségiznek. Természetesen az ünneplés ott sem marad el. Míg azonban nálunk ennek időpontja gyakorlatilag osztályonként változik, ott mindenkinek ugyanarra a napra esik.

Szentpéterváron ilyenkor rendeznek egy nagy koncertet, majd tűzijátékot miközben egy nagy vitorlás hajó végigúszik a Néván (idén június 20-21). A fehér éjszakák egyik legnagyobb attrakcióját az érettségizőkkel együtt milliók nézik végig valamikor éjfél körül.

Viszont ahogy mindennek, az össznépi bankettnek is megvannak az árnyoldalai – figyelmeztet Vitalij Milonov képviselő. Igaz ugyan, hogy részleges alkoholtilalom már most is érvényben van, de ő teljeset akar. Szerinte az érettségizőknek az ünneppel kellene foglalkozniuk és nem azzal, hogy ki, mennyit képes vedelni a nagy napon. Az Izvesztyija állami napilap mai cikkében a részeg tinikre, különösen a lányokra leselkedő további veszélyekre is felhívta a figyelmet.

Hogy mennyire esélyes a teljes alkoholtilalom, csak találgatni lehet. Mindenesetre a cikk több szakértőt is megkérdezett. Darja Halturina, az Alkoholellenőrző orosz koalíció képviselője támogatja az ötletet. A kis-, és középvállalkozók szövetségének (Opora Rosszii) alelnöke, Vladlen Makszimov szerint azonban nem sokat érne. A kiskorúak ugyanis könnyen kijátszhatnák és sok felnőtt boldogan segítene nekik megvenni a tiltott dolgokat némi felár ellenében.

Az, hogy ez a mostani javaslat éppen Vitalij Milonov fejéből pattant ki, nem meglepő. A szentpétervári képviselő többször háborította már fel ötleteivel a nyugati közvéleményt. Ő kezdeményezte például a homoszexuális propagandát kiskorúak körében tiltó törvényt még 2011-ben. A vitatott rendelet Szentpéterváron 2012-ben, egész Oroszországban pedig 2013-ban lépett érvénybe. Idén tavasszal pedig a pétervári nudistákat haragította magára, mert bezáratta a körülbelül ötvenéves és 2008-ban a világ egyik legjobbjának választott strandjukat a Finn-öbölben.

Kép: Ünnepi vitorlás a Néván (Kép: Wikimedia.Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez