Munkában az első női buszsofőr Delhiben

A szexuális zaklatás fővárosának hívják Delhit, amióta egy 23 éves lányt csoportosan megerőszakoltak egy buszon. Miután kidobták a járműből, az áldozat belehalt sérüléseibe. Az indiai főváros közlekedési vállalata most női sofőrt állított munkába, hogy növelje a szebbik nem presztízsét Delhiben.

A szexuális zaklatás szempontjából Delhi tömegközlekedése a legveszélyesebb Ázsiában, a világon pedig a negyedik. Csak Bogotá, Mexikóváros és Lima előzi meg. A 23 éves lány megerőszakolása nem a közlekedési vállalat autóbuszán történt, hanem egy magánvállalkozó járművén. A fiatal pár mozilátogatás után várakozott a buszmegállóban és tévedésből szállt fel arra a buszra, ahol aztán a lányt csoportosan megerőszakolták. Az eset 2012 decemberében történt, de azóta sok minden megváltozott Indiában. A kormányzat igyekszik fellépni a szexuális zaklatás ellen, melyet korábban igen elnézően kezelt az indiai közvélemény.

A nők alsóbbrendűségét a konzervatív társadalom jelentős része természetesnek tekinti. Ezzel is magyarázható, hogy eddig egyetlenegy női sofőr sem dolgozott Delhi közlekedési vállalatánál. A cég viszont most úgy gondolta: ha egy buszt nő vezet, akkor ott nagyobb biztonságban érzik magukat az egyedül utazó nők. Az álláshirdetésre heten jelentkeztek. Csak a 30 éves Saritha Vankadarathi felelt meg a kritériumoknak. A többiek vagy az egészségügyi, vagy a szakmai vizsgán buktak el.

Delhi első női buszsofőrje úgy érzi: a többi ötezer férfi kolléga támogatja őt. Ő maga nagyon messziről érkezett: szülőföldjén elképesztő nyomorban élnek az emberek, mintegy 900 kilométerre Delhitől. Édesapja riksa vállalkozó. Saritha Vankadarathi szerint az utasok is jóindulatúak. Eleinte csodálkoznak kicsit, hogy egy nő ilyen jól vezet, de azután sietnek megdicsérni ezért. Egyelőre nem érték kínos beszólások sem. “De azt is kibírom majd. A lényeg, hogy bátornak kell lenni!” – nyilatkozta Delhi első női buszsofőrje.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez