Okosóra buktatta le a szép műsorvezető gazdag szeretőjét?

Országos vita indult a weibón, a kínai közösségi oldalon, miután egy sasszemű tévénéző észrevette Vang kisasszonynak, a közszolgálati televízió legnépszerűbb műsorvezetőjének bal karján az Apple okosórát. Miből telt neki erre?

A legdrágább Apple okosóra 20 ezer dollárba (körülbelül 5 és fél millió forintba) kerül Kínában. Alighogy megérkezett, máris kimerült a készlet. A gyorsan gyarapodó kínai középosztály úgy veszi az Apple okosórát vagy az iPhone-t, mint a cukrot. Tavaly már több iPhone-t adott el az Apple Kínában, mint otthon, az Egyesült Államokban. Amikor az Apple főnökét a kiváló pénzügyi eredményekről kérdezték, akkor Kínára mutatott: ott a magyarázat.

De vajon a közszolgálati média műsorvezetője miből engedhet meg magának ilyen drága órát? 20 ezer dollár több, mint amennyit egy kínai mandarin legálisan kereshet egy évben. A vitában a kínaiak többsége bírálja a szép Vang kisasszonyt az Apple okosóra miatt. Különösen azt kifogásolják, hogy a CCTV, amely faltörő kosként képviseli Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenes kampányát, ilyen luxust mutat. Sokan emlékeztetnek arra, hogy egy televíziós riportban 2012-ben méregdrága karórát villantott egy vidéki káder. Rögtön fel is jelentették, mondván: a fizetéséből biztosan nem futná erre. A korrupcióellenes nyomozók rá is ugrottak az ügyre. Miután a szóban forgó tisztviselő jelenleg is 14 éves fegyházbüntetését tölti, mindenki nagyon vigyáz az órával.

Bao Vang kisasszony.

Vang kisasszony viszont a közszolgálati képernyőn megengedte magának ezt a luxust. Sokak szerint azért, mert gazdag és befolyásos szeretője van. Kínában egyáltalán nem ritkaság, hogy a csinos fiatal műsorvezetők mögött öregedő kopasz mandarinok állnak, így egyengetve a fiatal tehetségek útját. Kína bukott biztonsági főnökének is ilyen csinos és nála sokkal fiatalabb televíziós műsorvezető volt a második neje. Ma mindketten előzetesben vannak. A család lefoglalt vagyonát 90 milliárd jüanra, vagyis több mint 12 milliárd dollárra becsülik!

Veszély fenyegetné Vang kisasszony jövőjét a közszolgálati televízióban Kínában? Ez korántsem biztos. Sokan ugyanis a védelmére kelnek. Megkérdezik például, valóban a ledrágább Apple okosóra volt-e a csinos műsorvezető karján, vagy pedig valamelyik olcsóbb változat? Van ugyanis Apple okosóra 349 dollárért is Kínában. A közölt kép alapján ezt nehéz eldönteni. Mások arra mutatnak rá: Kínában az elmúlt öt évben az egy főre eső GDP megkétszereződött, vagyis lényegesen nőtt a jólét. Vang kisasszony tehát nem az egyetlen, aki gyarapodott az elmúlt időszakban. Más kérdés, hogy okos dolog-e Apple okosórával idegesíteni a televízió nézőit, hiszen a vidéki közönség jelentős része életében nem látott még 20 ezer dolláros órát Kína elmaradottabb nyugati tartományaiban.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez