Visszafordítottak két menekültszállító hajót

A malajziai hatóságok visszafordítottak két hajót, amelyek közül az egyik több mint 500 mianmari rohingja és bangladesi menekülttel az ország északi Penang tartományának partjai felé, a másik pedig több mint 300 migránssal a fedélzetén a Penangtól mintegy 110 kilométerre fekvő Langkawi-szigetek felé közeledett – közölte csütörtökön egy kormánytisztviselő.

Az első hajóra szerdán találtak rá. Feltöltötték üzemanyaggal, és a menekülteket ellátták élelemmel. Két nappal korábban három hajóra bukkantak rá a malajziai hatóságok, összesen több mint ezer rohingja menekülttel. Állítólag őket az Andamán-tengeren lévő Langkawi-szigetek környékén hagyták sorsukra embercsempészek.

A másik hajóra csütörtökre virradó éjszaka találtak rá a Langkawi-szigetek közelében, és a malajziai hatóságok azt is visszafordították.

Wan Junaidi Jaafar belügyminiszter-helyettes kijelentette: Malajzia nem engedheti meg, hogy bevándorlók árasszák el a partjait. “Emberségesen” bántak velük, de “értésükre kellett adni, hogy nem látják őket szívesen” – mondta, hozzátéve, hogy a délkelet-ázsiai országoknak rá kell szorítaniuk Mianmart a rohingjákkal kapcsolatos válság megoldására.

Jeff Labovitz, az Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) thaiföldi irodájának vezetője kedden Bangkokban azt mondta: mintegy nyolcezer menekült hánykolódik Thaiföld, Malajzia és Indonézia partjai közelében a nyílt vízen, részben hajózásra alkalmatlan lélekvesztőkön, ellátás nélkül, miután az embercsempészek tengerre viszik, majd elhagyják ezeket a bárkákat.

Később az AP hírügynökség megjegyezte, hogy több mint 1600 menekültet biztonságba helyeztek, de mintegy hatezren maradtak szorult helyzetben a tengeren.

Indonézia vasárnap befogadott 600 menekültet, de kedden az ország felségvizein kívülre vontatta azt a hajót, amelyen mintegy 400 mianmari, illetve bangladesi menekült hánykolódott Aceh tartomány partjai közelében. Egy jakartai külügyminisztériumi szóvivő tagadta szerdán, hogy a hatóságok minden közeledő menekülthajót visszafordítanának, de – mint állította – az a hajó Malajziába akart menni, csak “véletlenül” indonéz vizekre tévedt. “Segítenünk kell azoknak a menekülteknek, akiknek segítségre van szükségük, és elirányítani őket oda, ahova menni akarnak. Elveinkkel ellentétes, hogy elűzzünk olyan menekülthajókat, amelyek Indonéziában akarnak kikötni” – mondta.

A malajziai parlament egyik képviselője, Charles Santiago hazája hatóságainak döntésére reagálva kijelentette: nem megoldás erre a regionális problémára az, ha kivontatják a menekülthajókat a nyílt tengerre, majd elintézik azzal az ügyet, hogy “nem a mi problémánk”.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslései szerint az elmúlt három évben a muzulmán rohingja kisebbség több mint 120 ezer tagja szállt hajóra, hogy elmeneküljön hazájából.

A Mianmart a folyamatos diszkrimináció és üldöztetés miatt elhagyó rohingjákhoz az utóbbi években csatlakoztak a szomszédos Banglades szegénység elől menekülő tömegei.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez