Meghalt B. B. King, a blues királya

A 89 éves gitáros-énekes súlyosan cukorbeteg volt, emiatt kórházba is került áprilisban. A Rolling Stones magazin a világ harmadik legnagyobb gitárosának választotta Jimi Hendrix és Duane Allman mögött 2003-ban.

A bluesénekes kétszeresen is fekete – írta önéletrajzában B. B. King, arra célozva, hogy míg a jazz polgárjogot nyert, addig a blues sokáig a periférián maradt az Egyesült Államokban. B. B. King is sokáig csak bárokban lépett fel. Jellegzetes gitárhangja és éneke az alternatív zenét jelentette egészen a hatvanas évekig. Akkor a popzenei forradalom a sztárok sorába emelte B. B. Kinget. Eric Clapton, a brit gitáros-énekes (Cream) különösen sokat tett azért, hogy B. B. King művészi rangját elismerjék. Ez a korszak volt B. B. King fénykora.

Élete utolsó huszonöt évét megkeserítette a betegség: a kettes tipusú diabétesz. Gyakran került kórházba, legutóbb áprilisban. A Los Angeles Times arról számolt be, hogy miután kiengedték a kórházból, otthonában állandó orvosi felügyelet alatt állt. Las Vegasban érte a halál 89 éves korában a blues királyát, B. B. Kinget.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez