Korrupcióellenes rókavadászat kínai módra: 150 letartóztatott külföldön

A róka ravasz: több lyukat ás, ha az egyiken nyomában vannak a vadászkutyák, akkor a másikon menekül – figyelmeztette a korrupcióellenes nyomozókat Pekingben Hszi Csin-ping elnök. Kína első számú vezetője arra célzott: sok, korrupcióval gyanúsított mandarin külföldre menekül.

Megkezdődött tehát a nagy rókavadászat: idén eddig 150, külföldön rejtőzködő mandarint tartóztattak le és vittek vissza Kínába. Ezzel dicsekedett a közbiztonsági minisztérium korrupcióellenes komisszárja. Gao Feng a China Daily című lapnak elmondta: 100 ezer vizsgálat van folyamatban. Az összeg, amely a korrupciós vizsgálatok eddigi becslését mutatja: 192 milliárd jüan, vagyis 27 milliárd euró. Ez csak becslés, hiszen a vizsgálat során derül fény a valódi összegre. A közbiztonság volt főnökének és családjának birtokában például 90 milliárd jüanos vagyont találtak, ez több mint 12 milliárd dollár.

Hol rejtőztek a korrupcióval vádolt kínai mandarinok? Gao Feng komisszár 32 államot sorolt fel. A legtöbben Észak-Amerikában: az Egyesült Államokban vagy Kanadában akartak új életet kezdeni. Abban bíztak, hogy onnan nem adják ki őket Kínának. A korrupcióellenes nyomozók azonban szívós munkával bizonyították: nem a kommunista rendszer ellenfeleiről van szó, hanem annak haszonélvezőiről. Ezért aztán a külföldi hatóságok egymás után kiadták a kínai mandarinokat az anyaországnak, ahol súlyos büntetés, akár halálos ítélet is várhatja őket.

Hszi Csin-ping elnök a kétoldalú tárgyalásokon sohasem mulasztja el, hogy megemlítse a partnereinek: mennyire fontos számára a külföldi rókavadászat sikere. A partnerállamok vezetői ezt általában meg is értik, de ahhoz többnyire ragaszkodnak: a külföldön elcsípett korrupt mandarinok ne kapjanak halálbüntetést. Minthogy a kínai fél ezt garantálja, így az eddigi 150 után újabb külföldön lapuló rókákat foghatnak el a korrupcióellenes nyomozók, akiknek az előléptetése attól függ, hogy milyen eredményes ez a külföldi rókavadászat.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez