Hiába harcol a hatalom: Kína gazdasága tovább lassul

Az építőipar teljesítménye -12%, a bányászaté – 24%. Eddig mindkettő húzóágazat volt, de ennek vége. Peking folyamatosan csökkenti a központi kamatlábat, de a hitelezés mélyponton van az országban. Ez derül ki a legfrissebb statisztikai jelentésekből.

A kormányzat előnyösebbé tette a lakásépítési hitelek felvételét, ezért ezen a piacon van is növekedés. Csakhogy az adósságállomány félelmetesen nagy. Ha összeadjuk a háztartások és a vállalatok adósságait, akkor a GDP 250%-a jön ki. Vagyis Kína egy hitelbuborékon üldögél, és ez egyáltalán nem veszélytelen.

Mégis a kormányzatnak új hitelekkel új keresletet kell teremtenie az infrastruktúra terén. Ez eddig Kína húzóágazata volt. A kínaiak már exportálni is kezdtek gyorsvasutakat vagy éppen útépítő csapatokat. Ez fellendíti az exportot, de Kínának az igazi gondjai a hazai piacon vannak. Óriási a nyomás a munkaerőpiacon: új munkahelyeket kell teremteni.

Eközben az építőipar nem kap elég megrendelést, a bányászat pedig mélypontra jutott. Az utóbbinak persze az is oka, hogy külföldről célszerűbb és olcsóbb nyersanyagokat behozni, mint Kínában kibányászni valamit. A nyersanyagokat felhasználó gyárak ugyanis Kínában jobbára a keleti tengerparton vagy annak közelében vannak, ide hajóval olcsón lehet szállítani a szenet vagy a vasércet külföldről. A bányák viszont általában isten háta mögötti területeken találhatók, ahonnét csak nagy költséggel ér el a nyersanyag a gyárakba, esetleg több ezer kilométeres út után. A kínaiak vasúti hálózata borzasztóan túlzsúfolt, ezért a szállítás állandó fejtörést okoz a vállalatoknak.

Minden szem tehát Pekingre szegeződik: újabb kamatcsökkentést várnak a külföldi szakértők. Mindeközben a tőzsde jól teljesít, és Kína gazdasági eredményei csak önmagához képest számítanak gyengének. Mindenütt másutt örömmel fogadnák, ha a miniszterelnök azt jelenthetné: idén 7% körüli növekedésre számít. Még ha ez nem is következik be, Kína akkor is az első lesz a nagyhatalmak között a gazdasági növekedést tekintve – és ez a tendencia immár harminc éve tart.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez